Teodora Simović i Stenli Kipruto pobednici 17. Memorijalne trke „Dragutin Tomašević“

Petrovac

Sport

Teodora Simović i Stenli Kipruto pobednici 17. Memorijalne trke „Dragutin Tomašević“

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

U Petrovcu na Mlavi i Bistrici održana je 17. Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“, u čast prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića.

U uličnim trkama koje su održane u Petrovcu takmičila su se deca predškolskog uzrasta, a potom učenici osnovnih i srednjih škola iz petrovačke i drugih opština iz Srbije. 

U glavnoj trci sa startne pozicije u selu Bistrica startovalo je 365 trkača iz atletskih klubova širom Srbije, ali i iz drugih zemalja. Oni su se trkali stazom dugom 10 kilometara i 73 metra. 

U ženskoj konkurenciji prvo mesto i vaučer u iznosu od 40.000 dinara osvojila je Teodora Simović,  drugo mesto pripalo je Oliveri Jevtić, kao i nagrada u iznosu od 30.000, a treća je kroz cilj prošla Tea Faben iz Hrvatske, koja je osvojila vaučer u vrednosti od 20.000 dinara.

Iste novčane nagrade dobili su i osvajači prva tri mesta u muškoj konkurenciji. Šampion ovogodišnjeg Memorijala „Dragutin Tomašević“ je Stenli Kipruto, srebrnu medalju osvojio je Ognjen Stojanović, a bronzanu Đuro Borbelj.

Bogat celodnevni program

Pored trka, u centru Petrovca na Mlavi organizovan je prateći program koji je počeo u podne podizanjem državne i olimpijske zastave uz zvuke himne „Bože pravde“, u izvođenju Jane Mičić i Lenke Ostojić. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsednik opštine Duško Nedinić sa saradnicima, narodna poslanica Nataša Ivanović i predsednik Skupštine opštine Milanče Aćimović sa saradnicima. 

Nedinić je prilikom otvaranja manifestacije podsetio da je 1912. godine tadašnja Kraljevina Srbija dobila svog prvog predstavnika na olimpijskim igrama i da se sada, nakon 110 godina, u njegovu čast i slavu održava Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“.

„Ponosni smo na činjenicu da je prvi srpski olimpijac i čovek sa dva srca naše gore list. Imamo dužnost i obavezu, ali i ogromnu čast da održavamo sećanje na Dragutina Tomaševića, na njegove sportske uspehe i njegovu hrabrost. Iako se, zbog nepravednih razloga, nije upisao u istoriju svetskog olimpizma osvajanjem medalje, on je ostao zauvek upisan u našu nacionalnu istoriju, ne samo kao prvi srpski olimpijac, već i kao ličnost koja je doprinela populariziciji trčanja kao discipline, ali i kao neko ko je sa samo 25 godina dao svoj život za odbranu otadžbine. Zato ova trka nije obična trka i atletsko takmičenje, već sa sobom nosi i jedan poseban osećaj časti i uzvišenosti. Zahvaljujući velikim imenima iz sveta atletike, koja svake godine uzimaju učešće u takmičenju, zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta Srbije i Atletskog saveza Srbije, mi zapravo, izražavano zahvalnost i odajemo počast Dragutinu Tomaševiću za ono što je on učinio za ovu disciplinu“, istakao je Nedinić.

On je još naglasio da je trka, pored nacionalnog, stekla i regionalni, ali i međunarodni renome i da će opština nastaviti da pruža podršku organizatorima manifestacije.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila su deca iz PU „Galeb“ iz grupica „Zeka“ , „Pčelica“ i „Leptirić“, zatim Marko Milivojević sa muzičkom numerom, „Petrovački ansambl“, orkestar „Serbia“, Folklorni ansambl „Korak po korak“ i na samom kraju di džej.

To Top