Tri decenije Demokratske stranke u Požarevcu

Požarevac

Politika

Tri decenije Demokratske stranke u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom ovog jubileja u našu redakciju stiglo je saopštenje Gradskog odbora DS Požarevac koje prenosimo u celosti:

Opštinski odbor DS osnovan je 24. februara 1990. godine. Na prvoj sednici MO za predsednika je izabran dr Ljubomir Jacić. Tim činom postavljeni su temelji DS u Požarevcu i Braničevskom okrugu, udaren je pečat opozicionom delovanju i inaugurisan primarni otpor tadašnjem režimu.

Godinama je DS u Požarevcu i okolini, u ondašnjim bespućima političke vlasti, vojevala za demokratske principe, pokušavajući da sruši bedeme jednoumlja.

Sve je počelo 11. decembra 1989. godine kada je grupa od 13 intelektualaca saopštila javnosti Odluku o obnavljanju DS. Dva meseca kasnije, 3. februara 1990. godine u Domu omladine u Beogradu održana je osnivačka skupština, a već 24. februara, posle odbora u Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci, održana je i osnivačka skupština Mesnog odbora u Požarevcu, kojoj je prisustvovao i predsednik stranke dr Dragoljub Mićunović.

Stranka je tada imala upisanih 130 članova iz Požarevca i okoline i oni su tajnim glasanjem izabrali petnaestočlani odbor.

Na prvoj sednici MO za predsednika je izabran dr Ljubomir Jacić, za potpredsednika Zvonko Knežević, sekretara Vojkan Mitrović, blagajnika Marija Gajić, saopštile su požarevačke demokrate.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top