Krstić: Ulaganje grada u ustanove kulture iz godine u godinu se povećava

Požarevac

Kultura

Krstić: Ulaganje grada u ustanove kulture iz godine u godinu se povećava

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke Požarevac danas se govorilo o ulaganju grada u kulturu u poslednje tri godine.

Ulaganje grada Požarevca u ustanove kulture iz godine u godinu se povećava, ističe Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, medije i nevladin sektor, što doprinosi razvoju kulture u Požarevcu.

U 2017. godini ukupna ulaganja iznosila su oko 179 miliona dinara, u 2018. godini 217 miliona i u 2019. godini oko 220 miliona dinara, kaže Krstić. Sredstva iz budžeta iskorišćena su za nabavku opreme.

Za Fondaciju „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“ u 2017. godini izdvojeno je oko 805 hiljada dinara, u 2018. godini 1,2 miliona dinara, a u 2019. godini 300 hiljada i još dodatnih četiri miliona dinara za projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje galerije.

„ Galeriju Milene Pavlović Barili u 2016. godini posetilo je oko osam i po hiljada ljudi,  2018. više od dvanaest hiljada  posetilaca, a u prvih šest meseci 2019. godine oko 8.100 posetilaca“, naglasio je Krstić i podsetio da je izložbu Mileninih slika u Domu Jevrema Grujića videlo više od 20 hiljada ljudi.

 U Istorijski arhiv Požarevac u 2017. godini uloženo je oko 240 hiljada, u 2018.godini  921 hiljada, a u 2019. godini oko 544 hiljada dinara. U rad IAP ulažu i druge opštine Braničevskog okruga. Krstić je naglasio da je požarevački arhiv postao član Međunarodnog centra za arhivska istraživanja „ICARUS“ i podsetio na izložbu u Skoplju koju je IAP realizovao sa državnim arhivom Severne Makedonije, a i da je izložba „Braničevo u Prvom Svetskom ratu“ bila postavljena u Kulturnom centru u Parizu.

 U 2017 . godini za potrebe Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ izvršena je nabavka knjiga u vrednosti od milion dinara, u 2018. i 2019. u nabavku je uloženo po 2,5 miliona dinara, a oko tri miliona dinara uloženo je u tehničko održavanje Biblioteke. Krstić je napomenuo da je revidiran i dopunjen stari projekat rekonstrukcije podruma Biblioteke koji se prostire na 500 metara kvadratnih, a koji bi trebalo da bude realizovan u narednoj godini. Rekonstrukciju vrednu oko 25 miliona dinara će finansirati Ministarstvo kulture i grad Požarevac.

Dalje je podsetio da Biblioteka u Požarevcu i ogranak u Kostolcu realizuju veliki broj književnih večeri, a poseban akcenat stavio je na manifestaciju „Dani Slobodana Stojanovića“ koja se organizuje u čast poznatog dramskog pisca rođenog Požarevljanina.

U održavanje Narodnog muzeja u 2017. godini uloženo je oko 1,6 miliona dinara, naredne godine 17,5 miliona, a u 2019.godini 10,3 miliona dinara. Podsetio je i na obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira i sve što je urađeno u okviru pripreme za ovaj događaj počev od nabavke lutaka u šatoru koje predstavljaju potpisnike.

U toku je i rekonstrukcija Muzeja kulturne istorije i Legata Miodraga Markovića. Krstić je naveo i da je  nabavljen veliki broj predmeta iz doba praistorije, što je veoma značajno za Narodni muzej, a pomenuo je i najnovija otkrića na lokalitetu srednjovekovnog Braničeva. Galerija savremene umetnosti imala je dosta izložbi umetnika iz Srbije i Evrope, dodao je Krstić.

 U Centar za kulturu Požarevac uloženo je nešto manje od 30 miliona dinara. Zamenjena su sedišta u velikoj sali, tonska i svetlosna oprema, nabavljena je montažna bina sa elementima, a u saradnji sa Filmskim centrom Srbije kompletno je obnovljen bioskop što će, kako kaže Krstić, doneti više prihoda ustanovi. Do kraja godine očekuje se da broj gledalaca nadmaši 30 hiljada.

Potom je govorio o novinama  u ovoj kulturnoj ustanovi poput Dramskog studija za decu i mlade, koji već beleži uspehe svojim predstavama. Plan je da studio proširi rad u saradnji sa školama gde će se obnoviti dramske sekcije. Grad finansira i rad amaterskog pozorišta. Grad je opredelio sredstva za obnovu lutkarske scene. Mala sala je i predviđena kao lutkarska scena, a po Krstićevim rečima,  želja je da se u Centar za kulturu vrate manifestacije i umetnički sadržaji koji su nekad postojali. U okviru GANIP-a formirana je ženska pevačka grupa i dečiji etno horić.

 „Na osnovu programa svih ustanova kulture došli smo do toga da u toku svakoga dana imamo dva do tri kulturna sadržaja u gradu,  čima su pokrivene sve starosne kategorije“, rekao je Krstić.

 Dalje je podsetio na projekat „Kultura bez granica“ koji je realizovan sa Aninom iz Ruminije, a čija je vrednost nešto veća od 150 hiljada evra. Grad je u okviru projekta dobio binu i balon halu. Grad izdvaja značajna sredstva za udruženja za projekte iz kulture poput sledećih: „Stripfest“, „Priča o starom Požarevcu“, „Stand up“ festival Multimedijalne izložbe.

Krstić je za narednu godinu najavio veća ulaganja iz budžeta za kulturu.

To Top