U toku su prijave za prekvalifikacije za IT sektor

Braničevo

Društvo

U toku su prijave za prekvalifikacije za IT sektor

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Na predlog ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, pokrenuta je obuka u programu prekvalifikacija za IT, koja je osmišljena sa ciljem da brzo doprinese ponudi talenata na tržištu rada.

Program za nezaposlene kandidate sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, dok program za zaposlene sprovodi Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade.

Potencijalni kandidati polažu test sposobnosti i potencijala za rad u IT-u, na osnovu kog se rangiraju. Cilj programa je da obuči ljude koji odgovaraju potrebama industrije.

Program je vrlo isplativ, jer novo zaposleni programer kroz poreze „vraća” iznos uložen u obuke za oko 6 meseci. Prosečna početna plata zaposlenih iz prve pilot faze prekvalifikacija je oko 45.000 dinara. Sa više od 30% zaposlenih na pozicijama programera iz prve pilot faze prekvalifikacija, investicija se vraća državi kroz poreze i doprinose za manje od godinu dana, dok je celokupan efekat na ekonomiju Srbije mnogo veći.

Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za zaposlene i nezaposlene koje je uspešno završilo 2.200 polaznika.

Za šestomesečnu obuku mogu se prijaviti zainteresovana lica do 15. maja, a početak realizacije programa predviđen je za sredinu juna.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top