Učenici iz Velikog Gradišta predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu

Veliko Gradište

Sport

Učenici iz Velikog Gradišta predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu

Foto: D. Milanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Učenici Srednje škole “Miloje Vasić” Veliko Gradište predstavljaće Srbiju na Svetskom školskom prvenstvu u odbojci.

Oni su osvojili prvo mesto na 12. Olimpijskim sportskim igrama učenika Republike Srbije, koje su nedavno održane u novosadskoj dvorani Spens, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije.

Savladavši ekipe iz Valjeva, Niša i Beograda, a potom u finalu i tim iz Novog Sada i osvojivši zlatne medalje na ovom državnom školskom prvenstvu u odbojci za učenike srednjih škola obezbedili su plasman na svetsko prvenstvo.

“Pobedili smo ekipu Tehničke škole iz Valjeva i Gimnaziju “Bora Stanković” iz Niša rezultatom 2:0. Meč sa Sportskom gimnazijom iz Beograda, koja je važila za favorita u našoj grupi, bio je neizvestan i pun uzbuđenja do samog kraja – poveli smo 1:0, oni su izjednačili, u taj-brejku su vodili 14:10, pa smo preokrenuli utakmicu u našu korist i poveli rezultatom 16:14”, rekao je za E-Braničevo profesor fizičkog i trener ekipe iz Velikog Gradišta Dejan Milanović.

Nakon toga su igrali finale protiv učenika Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, koji su bili prvi u svojoj grupi. 

“Novosađani su poveli 1:0 i vodili 13:8 u drugom setu, a mi smo nakon kraćeg prekida uspeli da napravimo preokret, izjednačimo i pobedimo. Ekipa je tako potvrdila da ima dobar mentalni sklop i plasirala se na svetsko prvenstvo”, priseća se Milanović.

Dejan Milanović

Ovoj pobedi su, kaže Milanović, prethodile ozbiljne pripreme u okviru školske odbojkaške sekcije, koje su trajale od decembra. Srednju školu iz Velikog Gradišta na državnom prvenstvu predstavljali su učenici: Mihajlo Milošević, Filip Kljajić, Đorđe Karanović, Lazar Paunović, Luka Popović, Đorđe Petrović, Aleksandar Drndarević, Milan Aleksić, Veljko Jovanović i Milan Ćirković.

“Na svetskom prvenstvu neće igrati isti učenici kao na republičkom, jer postoji pravilo da učenici četvrte godine, odnosno đaci 2005. godište, ne mogu da igraju. To mi remeti planove, jer u našoj ekipi igra čak tri igrača četvrte godine, pa moram da im nađem zamenu”, objasnio je trener.

Milanović je dodao da će naknadno biti poznat spisak članova tima, a da će na svetskom prvenstvu ovu školu, po pravilu, predstavljati ukupno 12 igrača, dok je taj broj na državnom prvenstvu bio 10.

Ekipa iz Velikog Gradišta sa trenerom

Svetsko školsko prvenstvo u odbojci biće odigrano krajem aprila u Beogradu.

“Svetsko školsko prvenstvo u odbojci biće organizovano od 19. do 29. aprila u Beogradu. U muškoj i ženskoj konkurenciji nadmetaće se po 28 ekipa. Ekipa iz Velikog Gradišta igraće u grupi B sa Kinom, Saudijskom Arabijom i Holandijom. Ukupno se takmiči 29 zemalja, a pored ekipe iz Velikog Gradišta Srbiju će predstavljati i učenice Gimnazije “Branko Radičević” iz Stare Pazove koje će igrati u grupi F sa Francuskom, Luksemburgom i Saudijskom Arabijom.”, rekao je za E-Braničevo Boris Tomić, generalni sekretar Saveza za školski sport Republike Srbije.

Trener ekipe iz Velikog Gradišta smatra da je ovo svetsko prvenstvo kvalitetno takmičenje u okviru koga igrači izrastaju u neke nove, buduće seniorske reprezentativce, te da se nada da će Srbiju predstaviti u najboljem svetlu.

Podsećamo da ovo nije prvi put da učenici Srednje škole “Miloje Vasić” iz Velikog Gradišta predstavljaju Srbiju na ovom svetskom takmičenju.

“Mislim da smo po statistici najtrofejnija škola, jer je ovo čak sedmi put da smo prvaci Srbije u ovom sportu, dok ćemo krajem aprila po treći put predstavljati Srbiju na svetskom prvenstvu”, smatra Milanović.

Dodaje da su na Svetskom školskom prvenstvu u odbojci igrali u Beogradu 2016. godine i u Češkoj 2018. godine, kada je ostvaren i najveći uspeh za Srbiju. Tada su, kaže, osvojili bronzanu medalju, koja je ujedno bila i prva ikada osvojena medalja za Srbiju na svetskom srednjoškolskom takmičenju u muškoj odbojci.

To Top