Udruženje vojnih penzionera obeležilo 29. godišnjicu postojanja

Požarevac

Događaji

Udruženje vojnih penzionera obeležilo 29. godišnjicu postojanja

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Svečanom akademijom u Centru za kuluru danas je obeležena 29. godišnjica postojanja Udruženja vojnih penzionera Požarevca.

Dragutin Strahinjić, predsednik Gradskog odbora Udruženja vojnih penzionera Požarevac, istakao je da je na današnji dan, 29. novembra 1993. godine, formirano Udruženje vojnih penzionera grada Požarevca.

Ovim činom osnivanja, po njegovim rečima, udruženje je za oblasti delovanja odredilo: zaštitu osnivnih prava i sloboda vojnih penzionera, penzijsko i invalidsko osiguranje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, stambeno obezbeđenje, stvaralaštvo, tradiciju, informisanje, kulturne i rekreativo-sportske aktivnosti i saradnju sa srodnim organizacijama.

,,Kako građani imaju svog zaštitnika, tako se može reći da vojni penzioneri i penzionerke imaju svog zaštitnika u Udruženju vojnih penzionera. Ono se neprekidno bori za ostvarivanje ciljeva i očuvanje dostojanstva vojnih penzionera. Do sada je bilo uspona i padova, ali i značajnih ostvarenja u korist naših članova. Udruženje je neprekidno bilo okrenuto čoveku i sve smo učinili da zaštitimo prava vojnih penzionera i članova njihovih porodica“, rekao je Strahinjić.

On je istakao da je ovo udruženje postiglo značajne rezultate, a najveće je dobijanje povelje – najvišeg priznanja kao najbolja organizacija u Srbiji od rukovodstva Vojnih penzionera Srbije.

,,Ovo priznanje nas obavezuje da i u budućnosti radimo na očuvanju dostojanstva i zaštiti interesa naših članova i time jačamo ugled Vojske Srbije. Kroz kulturno-rekreativne aktivnosti smo doprineli upoznavanju naših članova sa kulturnim i istorijskim sadržajem Srbije i Republike Srpske. Otvoreni smo bili za sve građane – penzionere da se sa nama druže i da kroz to druženje razvijamo prijateljstvo“, naglasio je Strahinjić.

On je obećao da će u narednom periodu ovo udruženje pojačati aktivnosti kako bi penzijsko i invalidsko osiguranje bilo u nadležnosti Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a zahtevaće od nadležnih organa i to da vojne penzije budu onakve kakve su zaslužili oni koji su neštedeći sebe odlučno branili zemlju.

,,U životnom dobu u kojem se nalazimo, za ogromnu većinu vojnih penzionera, najvažnije pitanje je zdravlje. Radeći odgovorno na zadacima odbrane zemlje narušili smo svoje zdravlje. Ostaćemo uporni, uz saradnju sa nadležnima, u zahtevima za podizanje kvaliteta usluga na svim nivoima zdravstvenog osiguranja. Sada nismo dovoljno zadovoljni sekundarnom i tercijalnom zaštitom vojnih osiguranika, konkretno sa garnizonskom ambulantom i Vojno medicinskom akademijom“, kazao je Strahinjić.

Dragutin Strahinjić

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da su se ova i sve ranije lokalne samouprave trudile da očvrsnu vezu grada i vojske, te da na to obavezuje istorija, a naročito to što je u Požarevcu osnovana srpska garda 1830. godine.

,,Drago mi je da vodite borbu za još bolji i značajniji status vojnih penzionera i ratnih veterana i želim da vam poručim da ćete na tom putu uvek imati podršku grada Požarevca i građana. Lepe dane trećeg doba zaslužili ste time što ste svoje karijere posvetili očuvanju bezbednosti svih nas i zato vam još jednom zahvaljujem“, rekao je Pavlović.

 

Saša Pavlović

Svečanost je upotpunjena kulturno-umetničkim programom, a pored članova udruženja prisustvovali pukovnik Duško Jović, komandant garnizona Požarevac, Ranka Petruševski, predsednica Udruženja potomaka učesnika oslobodilačkih ratova 1912. - 1918. godine i Slaviša Petrović, predsednik GO Udruženja ratnih veterana Požarevca.

To Top