Ulrih Aleksander Bošvic: „Putnik“

Braničevo

Kultura

Ulrih Aleksander Bošvic: „Putnik“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Dvadesettrogodišnji Ulrih Aleksander Bošvic napisao je „Putnika“ vrtoglavom brzinom 1938. godine, odmah po dešavanjima u Kristalnoj noći – a njegova proza juri istim tempom. Rukopis romana je decenijama ležao neprimećen u Izbegličkom arhivu Nacionalne biblioteke Nemačke, sve dok nedavno nije otkriven i objavljen, kada je postao pravi književni događaj.

Dat je filmski portret junaka koji je najbezbedniji kad je u pokretu, svako mirovanje je rizično. Takva je i priča: kadrovi se hitro smenjuju, dijalozi se odigravaju brzim tempom, najčešće u hodu, smetenosti i žurbi glavnog junaka.

Berlin, novembar 1938. Oto Zilberman, ugledni biznismen jevrejskog porekla koji se borio na strani Nemačke u Velikom ratu, u poslednji čas uspeva da se iskrade iz svog doma i izbegne pred odmazdom SA odreda, noseći aktovku punu novca. Primoran je da se sakriva i, u strahu da će ga razotkriti, uprkos arijevskom izgledu, ukrcava se u voz. Potom u još jedan, nakon čega započinje svoju tragičnu odiseju kroz Nemačku, u kojoj gubi imovinu, zatim dostojanstvo, i na kraju razum.

Roman „Putnik“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top