UNS poziva kolege: Pomozite da dođemo do pravde za Slavka Ćuruviju

Braničevo

Društvo

UNS poziva kolege: Pomozite da dođemo do pravde za Slavka Ćuruviju

Foto: Slavko Ćuruvija fondacija / Predrag Mitić

How Good Of A Friend Are You Really?

UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu  

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da će 7. jula Apelacioni sud u Beogradu početi većanje po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".
Žalbe na presudu kojom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno stotinu godina zatvora podneli su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca za organizovani kriminal. 
UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu. UNS takođe traži da svi prvostepeno osuđeni za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe budu hitno pritvoreni.
Izricanje presude trebalo bi da znači početak kraja nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji.
U prvostepenom postupku koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu osuđeni su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, bivši načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i pripadnici RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci, na ukupno 100 godina zatvora.
Do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije se došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistva novinara.
UNS poziva kolege da u svojim medijima i javnim nastupima podsete na značaj ove presude za sve novinare u Srbiji i da pomognu da se dođe do pravde za Slavka.
Podsećaju na nekoliko značajnih momenata:

- 100 godina zatvora za Markovića, Radonjića, Romića i Kuraka

- Smajlović: Zločin nad Ćuruvijom rešen još 2005. godine

- UNS: Pravda na pola puta  

- Veran Matić: Opasno bi bilo vraćanje suđenja za ubistvo Ćuruvije na početak, to bi ga pretvorilo u farsu
 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top