Ustavni sud se više od godinu dana ne izjašnjava o odluci o kućnim ljubimcima

Požarevac

Društvo

Ustavni sud se više od godinu dana ne izjašnjava o odluci o kućnim ljubimcima

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošlo je više od godinu dana od kada je Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu predata Ustavnom sudu na procenu, a odgovora još uvek nema.

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu stupila je na snagu pre više od godinu dana i tada izazvala buru u javnosti, ne samo grada, već cele Srbije. Pobunila su se prvo udruženja koja se bave zaštitom životinja, a potom su se priključili i pojedinci, ljubitelji i vlasnici životinja.Najspornija je bila odredba kojom se ograničava broj kućnih ljubimaca u stanovima i kućama.

>>GDE I NA KOJI NAČIN ĆE GRAĐANI SMETI DA DRŽE DOMAĆE ŽIVOTINJE?<<

Udruženje „Požarevačke šapice“ predalo je Ustavnom sudu na procenu ustavnosti ovu odluku pre nešto više od godinu dana, pozivajući se  na Ustav i Zakon o dobrobiti životinja. Isto su učinila i dva udruženja „Angels karavan“ i „Solidarno za životinje i prirodu“ iz Beograda, potvrdila je ranije za portal E-Braničevo Dušica Đorđević Popović, zakonska zastupnica „Požarevačkih šapica“.

Kako saznajemo od ovih udruženja, odgovor još uvek nisu dobili. Ustavni sud se nije oglasio.

>>ODLUKA O DRŽANJU ŽIVOTINJA U POŽAREVCU PRED USTAVNIM SUDOM<<

Zanimljivo je da se i grad Požarevac, koji je doneo ovu odluku,  obratio Ustavnom sudu urgencijom da se izjasni  o ustavnosti odluke zbog njene dalje primene u praksi. Međutim, kako saznaje E-Braničevo, odgovora još uvek nema. Kako grad Požarevac nije dobio ni rešenje da odluku stavi van snage dok se ne proceni da li je u skladu sa Ustavom i zakonom, ona je je stupila na snagu i primenjuje se. Prvi slučaj je odgajivačnica pasa u Mačvanskoj ulici, nakon što su se komšije žalile nadležnima.

>>UMESTO PRINUDNOG ISELJENJA, VLASNIKU ODGAJIVAČNICE MILIONSKA KAZNA<<

Iz Gradske uprave Požarevac kažu da komunalna milicija postupa po prijavi građana u skladu sa odlukom.

Podsećamo da je pod pritiskom udruženja za zaštitu životinja grad izrazio spremnost da koriguje odluku. Tim povodom u martu prošle godine održana je jedna javna rasprava kako bi se usaglasile izmene i dopune Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja, međutim, na tome se sve završilo. Obećani nastavak javne rasprave nije održan, a grad je u decembru saopštio da čeka da se Ustavni sud izjasni, pa tek onda da se, ako sud odluku proglasi neustavnom, ona uskladi, odnosno izmeni i dopuni.

>>GRAD POŽAREVAC ČEKA USTAVNI SUD DA BI IZMENIO ODLUKU O KUĆNIM LJUBIMCIMA<<

U Ustavnom sudu rekli su za E-Braničevo da će odgovore na postavljena pitanja dostaviti tokom naredne nedelje.

To Top