Odluka o držanju životinja u Požarevcu pred Ustavnim sudom

Požarevac

Društvo

Odluka o držanju životinja u Požarevcu pred Ustavnim sudom

Foto: Pixabay, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu, koja je izazvala buru u javnosti širom Srbije, i dalje je na snazi. Udruženja za zaštitu životinja ne miruju, obratila su se Skupštini grada i Ustavnom sudu.

Dušica Đorđević Popović, zakonska zastupnica Udruženja „Požarevačke šapice“, 9. marta dostavila je predlog Skupštini grada Požarevca da se dnevni red dopuni tačkom o poništavanju Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca.

Na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta, u četvrtak 20. maja, ova tačka ipak se nije našla na dnevnom redu.

„Predlog nije podnet u obliku u kome ga skupština donosi i obrazloženje ne sadrži sve elemente propisane članom 101 stav 4 poslovnika Skupštine grada Požarevca“, rekao je Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Đorđević Popović kaže za E-Braničevo da je razlog samo tehničke prirode, te će ponovo da dostavi ovaj predlog Skupštini i nada se da će se naći na naredom zasedanju lokalnog parlamenta.

Pored toga, kako kaže, pravdu su potražili i na Ustavnom sudu i nadaju se pozitivnom odgovoru.

„Požarevačke šapice“  su predale Ustavnom sudu na procenu ustavnosti oOdluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, uz pravno obrazloženje nezakonitosti svakog člana ponaosob, pozivajući se  na Ustav i Zakon o dobrobiti životinja. Ustavnom sudu su na procenu predala odluku i dva udruženja „Angels karavan“ i „Solidarno za životinje i prirodu“ iz Beograda“, naglašava Đorđević Popović.

 

Dušica Đorđević Popović

Po njenim rečima, ukoliko Ustavni sud ovu odluku proglasi neustavnom ona će biti poništena. Ne isključuje mogućnost da se to desi pre sledećeg zasedanja lokalnog parlamenta.

U aktuelnoj odluci najspornije je ograničenje broja kućnih ljubimaca, ističe naša sagovornica i dodaje da „Požarevačke šapice“ neće pristati na to.

„Trenutno imamo pet rasnih pasa koji su izbačeni na ulicu i koje smo sklonili sa ulice. Definitivno smo primetili povećan broj rasnih pasa na ulicama, odluka je na snazi već tri meseca i ljudi su sve više uplašeni“, tvrdi ona.

Po njenim rečima, od javne rasprave povodom Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, koja je održana 19. marta, pa do danas, niko ih nije kontaktirao. Ipak, ona je, kako navodi,  pre dve nedelje kontaktirala načelnicu Odeljenja za komunalne delatnosti koja joj je rekla da stručne službe rade na tome.

 „Dobila sam obećanje da ćemo na vreme dobiti nacrt nove odluke i da ćemo još jednom da sednemo za sto i razgovaramo“, kaže Đorđević Popović.

Podsećamo da je odluka doneta 11. februara na sednici Skupštine grada Požarevca i da je izazvala burne reakcije javnosti, naročito član kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca. Usledilo je javno obećanje gradonačelnika Saše Pavlovića da će grad preispitati odluku i otvoriti debatu sa građanima i lokalnim udruženjima koja se bave zaštitom životinja, a potom je izmeniti na osnovu predloga koji budu pristigli.

Prošlo je nešto više od tri meseca od javne rasprave na kojoj nije postignut konkretan dogovor.

>>BEZ DOGOVORA NA JAVNOJ RASPRAVI O DRŽANJU ŽIVOTINJA<<

To Top