Veće plate zaposlenima u nekoliko sektora i niža cena brašna

Braničevo

Ekonomija

Veće plate zaposlenima u nekoliko sektora i niža cena brašna

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata počev od plate za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova. Takođe, usvojena je i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

Povećanje plata u oblasti prosvete dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.

Od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama – Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti.

Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom će biti smanjenja cena brašna nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu.

Snižene cene odnose se na brašno tip T-400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma, i brašno tip T-500, u pakovanju od takođe jednog kilograma, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

To Top