Koliko zarađuju čelnici Požarevca i njihovi najbliži saradnici?

Požarevac

Ekonomija

Koliko zarađuju čelnici Požarevca i njihovi najbliži saradnici?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Plate čelnika grada Požarevca i većine njihovih saradnika su iznad republičkog proseka.

Najviše zarađuje prvi čovek grada, Saša Pavlović, čija neto plata iznosi 100.000 dinara, kako je navedeno u Informatoru o radu grada, koji je poslednji put ažuriran 2021. godine.

Slede Slaviša Aleksić, zamenik gradonačelnika, i Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada, čije plate bez poreza i doprinosa iznose po 98.000 dinara.

Neto zarada sekretara Skupštine grada je manja od njihove za 8.000 dinara.

Za razliku od ovih, građanima nisu javno dostupne informacije o broju najbližih saradnika gradonačelnika i njihovim zaradama. Portal E-Braničevo je putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio podatke o broju savetnika i pomoćnika gradonačelnika, načinu njihovog angažmana i platama koje primaju.

Gradonačelnik Požarevca ima tri pomoćnika na stalnom radu u kabinetu, odgovoreno nam je iz Gradske uprave. To su: Nenad Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje, Marija Vlajović za turizam i Marija Trnavac za pravna pitanja. Njihove neto plate na mesečnom nivou iznose po 93.175 dinara.

Na naše pitanje koliko ima angažovanih pomoćnika po drugim osnovama van radnog odnosa, nije decidno odgovoreno pa se može zaključiti da gradonačelnik nema drugih pomoćnika.

Sudeći po odgovoru koji nam je stigao, gradonačelnik uopšte nema savetnike, ni na stalnom radu, kao ni po drugim ugovorima.

Prosečna neto plata članova Gradskog veća Požarevca koji su na stalnom radu, iznosi 63.000 dinara, a oni koji nisu na stalnom radu zarađuju 69,83 odsto od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji.

Mnogi građani se pitaju koliko ih koštaju odbornici u lokalnom paralamentu. Oni zarađuju 46,55 odsto od prosečne bruto plate u državi, kao i naknadu po održanoj sednici Skupštine grada u iznosu od 6,23 odsto od prosečne bruto zarade, koja varira u zavisnosti od toga da li je odbornik zaposlen ili ne.

Ako se rukovodimo republičkim prosekom plate iz novembra 2021. koji je poslednji objavljen, odbornik je za taj mesec primio bruto zaradu od oko 44.367,dinara, od čega država uzima poreze i doprinose. Dodatno, po sedici Skupštine grada odbornik inkasira oko 5.940 dinara, što nije isti iznos za zaposlene i nezaposlene.

Rukovodioci odeljenja i službi u Gradskoj upravi prosečno zarađuju 70.000 dinara na mesečnom nivou, dok šefovi sa visokom stručnom spremom primaju oko 65.000, a oni sa srednjom stručnom spremom po 40.000 dinara.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top