Večeras čekamo srpsku Novu godinu

Braničevo

Društvo

Večeras čekamo srpsku Novu godinu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U noći između 13. i 14. januara čekamo Novu godinu po starom julijanskom kalendaru.

Julijanska Nova godina naziva se još i srpska ili pravoslavna Nova godina, jer je pored Srpske pravoslavne crkve slave i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska, Jermenska i Moldavska pravoslavna crkva i Sveta Gora. 

Običaj je da se uoči Nove godine sprema svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima, uz veselje i pesmu čekaju ponoć. U toku noći služi se vruća rakija, kuvano vino i krofne, koje imaju sličnu ulogu kao česnica na Božić, jer se praktikuje da i jedna od njih sadrži zlatnik, za uspešnu godinu onog ko ga pronađe.

Širom Srbije organizuje se doček srpske Nove godine na trgovima, uz prigodan muzički program i vatromet u ponoć. U Braničevskom okrugu ove godine neće biti organizovanog dočeka na trgovima već samo u restoranima, klubovima, kafićima i diskotekama.

Mali Božić i Sveti Vasilije

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić i Sveti Vasilije, krsna slava pojedinih vernika. Crkve u večernjim satima služe moleban, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Uobičajno je da se vernici od Vasilice, kako se još u narodu naziva dan kada se proslavlja Sveti Vasilije, do Bogojavljenja, 19. januara, pozdravljaju srdačnim pozdravom „Hristos se rodi!“

Običaj je na Mali Božić da se preostale grančice Badnjaka od Božića unesu u kuću i spale, kao i da se ode u crkvu, a potom pripremi svečani ručak uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

 

To Top