Veliki radovi na utezanju blokova

Kostolac

Privreda

Veliki radovi na utezanju blokova

Foto: „Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Najveći radovi na kondenzaciji, kotlovskom postrojenju i elektrofilteru. Nabavke završene na vreme, a mnogo su pomogli i delovi opreme iz rezerve. Završen je blok B2, a u toku je remont bloka B1.

Od velike važnosti za stabilnost elektroenergetskog sistema EPS-a u nastavku godine biće siguran rad blokova u Drmnu. Zbog toga su od maja u TE „Kostolac B“ počeli radovi na godišnjem remontu i trajaće do početka jula.

Prvi blok koji je prošao kroz redovno osvežavanje bio je B2, na kome su obavljeni značajni radovi na zameni cevnih sistema na kondenzaciji, sređivanju svih vrsti pumpi, a najznačajniji je posao obavljen na elektrofilteru. Remontu je podvrgnuo čak 46 tehnoloških delova opreme, bitnih za stabilan rad bloka. Na bloku B1 u toku je rad na takođe 46 pozicija u tehnološkom sistemu i opremi. Ova dva meseca postrojenje je veliko radilište. U remontima učestvuje čak 41 domaća firma sa više od 400 radnika.

Remont oba bloka vremenski se početkom juna preklopio, tako da je na radilištu bio znatno veći broj izvršilaca. Sedam dana kasnije u proizvodnju je uspešno, 7. juna, vraćen blok B2, koji je na mreži elektroenergetskog sistema bez prekida.

„Na bloku B2 smo realizovali sve planirane aktivnosti. Nabavke za usluge su ugovorene na vreme, a delove i opremu koju smo ugradili u remontu smo dobili putem nabavki iz pretfinansiranja ili iz stoka rezervnih delova iz magacina“, kaže Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“.

Posebno je izdvojio dva karakteristična posla na remontu bloka B2.

„Nakon remonta, trebalo bi da imamo bolje iskorišćenje elektrofiltera bloka B2 i stabilnije emisije praškastih materija ispod graničnih vrednosti jer smo ugradili dodatne usmerne limove i zavese koje će da omoguće bolju raspodelu dimnih gasova po poprečnom preseku elektrofiltera. Pored toga, servisiran je i zamenjen modul optočne pumpe broj 2“, naglašava Ilić.

Na bloku B1 je remont u toku. Nabavke za remont su ugovorene na vreme, a najveći posao biće zamena oko 7.000 kondezatorskih cevi.

„Imajući u vidu da smo u prethodnom periodu tokom eksploatacije imali dosta oštećenih cevi u kondezatoru, ovom zamenom dobićemo bolje iskorišćenje kondezatora i vraćanje proizvodnje u maksimalne vrednosti“, rekao je Ilić.

 

Sudeći prema obimu poslova i sveobuhvatnosti servisiranja opreme, očekivanja su da će blokovi uspešno i pouzdano raditi narednih meseci. U vreme stajanja oba bloka urađeni su i neophodni radovi na sistemu za otpepeljivanje i odsumporavanje dimnih gasova. Dobra organizacija pokazala se u svim segmentima, od pripreme do završnih ispitivanja izvršenih radova.

Bezbedno

Remonti na blokovima realizuju se uz primenu svih epidemioloških mera, što je veoma složen sistem organizacije rada i kontrole. Primenjuju se iskustva iz prošle godine, tako da realizacija radova nije bila opterećena veoma kompleksnim procedurama bezbednosti i zdravlja na radu.

To Top