Vodoprivreda Požarevac proširuje delatnost u okviru zaštite životne sredine (FOTO)

Braničevo

Društvo

Vodoprivreda Požarevac proširuje delatnost u okviru zaštite životne sredine (FOTO)

Foto: Vodoprivreda Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Kakva god da je godina, Vodoprivreda Požarevac je tu da brine o rekama, o prirodi, a samim tim i o građanima. Kako obično prvi pritiču u pomoć u nedaćama, ova godina ometena kovidom 19, nije uticala na kvalitet njihovog rada.

Za svog najvećeg investitora Srbijavode, redovno su održavali vodne objekte (košenje, izmuljenje...) na tokovima Mlave, Morave, Peka, Timoka i Dunava. Zbog toga, kažu, spremno dočekuju proleće.

Kada su u pitanju investicioni projekti, u Čačku rade na regulaciji toka Zapadne Morave u zoni gasovoda, jer je nedavno došlo do oštećenja.

Investitori na ovom projektu su Srbijavode i Srbijagas.

Nenad Milanović, direktor Vodoprivrede Požarevac

„Radovi su još uvek u toku. Očekujemo završetak projekta u januaru, nakon čega će biti bezbednija i naselja i infrastrukturni objekti gasovoda u toj zoni“, istakao je direktor Vodoprivrede Požarevac Nenad Milanović.

 

U Čačku je urađena regulacija Zapadne Morave u zoni gasovoda

Investicioni projekti realizovani su i u Lučanima, koji su pretrpeli posledice poplava više puta u poslednjih godina. Po nalogu investitora, Kancelarije za javna ulaganja, uređeni su vodotoci drugog reda.

„Lučani su sada mnogo bezbednija opština. Ostvarili smo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i investitorima. Obavili smo i primopredaju objekata. Prezadovoljni su i jedni i drugi“, zadovoljan je i Milanović.

 

U Lučanima su uređeni vodotoci drugog reda

U Knjaževcu je završena izgradnja vrećaste brane. To je lako manipulativna brana, jednostavna za rukovanje. Kada naiđe velika voda, brzo se prazni, jer nema mehaničkih delova koji bi se punili nanosima.

Sa druge strane, ovakve brane interesantne su za naselje zbog atraktivnog izgleda, jer leti podižu nivo vode, što je pogodnije za kupališta.

„To je objekat koji treba da podigne kvalitet života u gradu, kvalitet reke i vode, da doprinese turističkom i vizuelnom aspektu“, objašnjava prednosti Milanović i dodaje da je to bio vrlo uspešan projekat koji sada žele i druge lokalne samouprave u svojim mestima.

 

U Knjaževcu je završena izgradnja vrećaste brane

Sve ovo rađeno je tokom pandemije virusa Covid-19. Prilagodili su poslovanje. Odlučili se za ozbiljan pristup preventivi. U kancelariji je organizovan smenski rad. Redovno je vršena dezinfekcija prostora i vozila od strane ovlašćenih zavoda. Obezbeđene su maske i rukavice u dovoljnim količinama koje se svakodnevno dostavljaju zaposlenima u kancelariji i na terenu.

„Naš pristup preventivi se pokazao kao dobar. Od 150 zaposlenih imali smo šest zaraženih i hvala bogu svi su u dobrom zdravstvenom stanju. Vrlo sam zadovoljan sprovedenom preventivom. Rezultat govori da smo dobro postupili, jer nemamo nijedno zaražavanje u okviru firme“, rekao je Milanović.

Sa druge strane, obim posla je manji. Kako kažu, dele sudbinu celog sveta.

„Biće tridesetak odsto smanjen obim poslovanja u odnosu na prošlu godinu. Ali zajedničkim radom, na prvom mestu Srbijavoda i drugih investitora, objekti su u boljem stanju nego što su bili, nije došlo do narušavanja kvaliteta održavanja, već je smanjen obim investicionih poslova“, objašnjava on.

 

Vodotoci drugog reda uređeni su i okolini Guče koja pripada opštini Lučani

Nenad Milanović dobitnik je i republičke nagrade Kapetan Miša Anastasijević. To je za njega druga nagrada ovog tipa, jer je pre dve godine dobio regionalnu.

„Za mene je to jedna obaveza, motiv za dalji rad koji mi daje snagu za vođenje budućih poslova. Proširiće mi vidike. Zahvalan sam predlagačima i ljudima koji su procenili da zaslužujem to“, skroman je Milanović.

Nagrada „Dunavski cvet“ stigla je u ruke Branka Ćurčića, jednog od vlasnika preduzeća Vodoprivreda Požarevac. Predložen je kao poslodavac ovog regiona za dobro upravljanje firmom i za društvenu odgovornost.

Sledeća godina će biti bolja

Vodoprivreda Požarevac već je spremna i pravi planove za 2021. godinu.

„Koliko sam imao uvid u budžet, on će sledeće godine biti razvojni. Investiranje u objekte i bezbednost stanovnika biće veća. To nam daje jedan ohrabrujuć optimizam da će obim posla biti veći, a samim tim da će građani i bezbednost građana, infrastrukture, objekata i naselja biti veća“, uveren je direktor Nenad Milanović.

Fokus na zaštitu životne sredine

Razvoj preduzeća Vodoprivreda Požarevac u pravcu zaštite životne sredine je dugoročan plan.

„Zaštita životne sredine i vodoprivreda su neodvojivi, samo održavanje objekata je značajan deo brige o životnoj sredini. Kao što nam je već poznato, svest naših građana nije na zavidnom nivou i mi svake godine kroz održavanje, rešavamo male mini deponije i odlagališta našeg stanovništva u rečnim tokovima“, podseća nas Nenad na vrlo važan deo posla, nadajući se da će u novoj godini građani imati veću svest o odlaganju svog otpada.

Ove godine stekli su i prve reference u izgradnji sistema za preradu otpadnih voda kroz projekat izrade takve fabrike u okviru termoelektrane u Kostolcu.

„Želimo da više tehnološki učestvujemo u zaštiti životne sredine. Naš plan je da budemo osposobljeni za izgradnju fabrika za preradu otpadnih voda, koje se planiraju na teritoriji Srbije“, vizija za Milanovića je jasna.

Deo posla koji je radila požarevačka Vodoprivreda je završen. U pitanju je izrada objekta gde će biti postavljeno elektromašinsko postrojenje, kao i dva bazena za taloženje zauljenih voda.

Očekuje se da do kraja sledeće godine postrojenje počne sa radom.

To Top