Zaštitnici životinja predlažu nova rešenja

Požarevac

Društvo

Zaštitnici životinja predlažu nova rešenja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Skupština grada Požarevca ponovo će odlučivati o načinu držanja kućnih ljubimaca, nakon što je pod pritiskom javnosti najavljena izmena i dopuna sporne odluke. Cela stvar sada je vraćena na početak – slede primedbe građana, izrada novog predloga odluke, javni uvid, pa tek verifikovanje u lokalnom parlamentu.

Osim što se polemiše o spornim odredbama, u fokusu je i pitanje stavljanja predloga odluke javnosti na uvid kako bi zainteresovani izneli svoj stav.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović saopštio je u sredu da je pre nego što je usvojena u lokalnom parlamentu,  odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja bila na javnom uvidu ali da nezadovoljni građani i udruženja nisu dali nikakve sugestije, te da mu je žao što su reakcije, kako je rekao, usledile tek nakon što je odluka doneta.  

>>PAVLOVIĆ: SLEDE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA<<

Međutim, predstavnici udruženja koja se bave zaštitom životinja tvrde da oni nisu imali nikakva saznanja o ovoj odluci, niti o datumu održavanja javne rasprave sve dok se nije pojavila vest u medijima da se predlog odluke našao na dnevnom redu skupštine.

„Naravno da bismo ranije reagovali i učestvovali u javnoj raspravi da smo bili upoznati. Kada sam  pre sednice skupštine pročitala vest na vašem portalu o ovoj odluci bila sam zgranuta i odmah sam se konsultovala sa drugim udruženjima. Sastavili smo primedbu na predlog odluke i predložili da se ona povuče sa dnevnog reda, poslali gradonačelniku i na još nekoliko adresa, međutim, odluka je ipak usvojena na sednici Skupštine grada Požarevca narednog dana“, kaže za E-Braničevo Dušica Đorđević Popović, zastupnica Udruženja „Požarevačke šapice“.

I Ivana Vasić,  predsednica i pravna zastupnica Udruženja za zaštitu životinja „Artemida“, tvrdi isto.  

„Kada smo čuli za odluku koja će se naći na dnevnom redu mi smo priložili žalbu na tri imejl adrese koje su bile ponuđene, a kasnije sam se lično obratila gradonačelniku porukom u kojoj sam ga zamolila da takvu odluku ne donose jer  je neustavna. Moram da naglasim da odluka nije u celosti loša i slažem se da je potrebno da se neke stvari o držanju kućnih ljubimaca urede, s akcentom na odgovornom vlasništvu“, ističe Vasić.

Sporne tačke, slažu se u oba udruženja, odnose se na ograničavanje broja kućnih ljubimaca u stanovima i kućama, kao i na šetanje opasnih pasa u periodu od 20 časova uveče do 7 ujutru van prostora centralne gradske zone. Nakon što su najavljene izmene i dopune odluke, voljni su da daju svoje sugestije.

„Ne bi trebalo ograničavati broj kućnih ljubimaca već insistirati na uslovima za držanje životinja. Poznajem vlasnike koje imaju jednog psa i drže ga u neadekvatnim uslovima, kao i vlasnike pet i više životinja koje žive u odličnim uslovima. Dakle, nije ključan broj životinja u domaćinstvu, već uslovi za život“, smatra Đorđević Popović.  

Oba udruženja su saglasna sa gradonačelnikom koji je rekao da ima nesavesnih vlasnika kućnih ljubimaca, kada su u pitanju uslovi i lokacije, ali smatraju da bi njih trebalo kažnjavati, a ne sve vlasnike.

„Sporna je i tačka vezana za šetanje opasnih pasa jer je vrlo diskutabilno šta se podrazumeva pod terminom „opasan“. To može biti i pekinezer, koji može da nanese ozbiljne povrede. Ja sam za to da se predloži da držalac opasne rase mora da prođe adekvatnu obuku“, objašnjava Ivana Vasić.

Takođe se postavlja pitanje, kaže ona, kako vlasnici opasnih pasa koji žive u centralnoj gradskoj zoni da dođu do dozvoljene zone za šetanje takvih pasa,i smatra da bi taj član odluke takođe trebalo izmeniti.

I „Požarevačke šapice“ i „Artemida“ će svoje primedbe uputiti nadležnima i, kako kažu, očekuju poziv za novu javnu raspravu.

Sugestije mogu dati i svi građani preko pisarnice ili na mejl informativne službe grada Požarevca.

To Top