Zašto stanica za merenje kvaliteta vazduha još uvek nije postavljena?

Požarevac

Društvo

Zašto stanica za merenje kvaliteta vazduha još uvek nije postavljena?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Pripremni radovi su završeni prošle godine, ali automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu još uvek nije postavljena, te su građani Požarevca uskraćeni za zvanične podatke o kvalitetu vazduha.

Grad Požarevac je još u septembru 2020. godine zaključio ugovor sa društvom s ograničenom odgovornošću “Ecomaks solutions” iz Beograda vredan nešto vise od 20 miliona dinara sa PDV-om za nabavku opreme za merenje kvaliteta vazduha. Rok za isporuku i montažu opreme bio je 90 dana. Od tada je prošlo vise od godinu dana, a za to vreme urađen je samo temelj.

Mesto predviđeno za postavljanje merne stanice

Građevinski radovi su odrađeni krajem novembra 2021. godine i tada je rečeno da će uskoro  biti postavljena merna stanica.

>>USKORO U POŽAREVCU AUTOMATSKA STANICA ZA MERENJE KVALITETA VAZDUHA<<

Pošto merna stanica gotovo dva meseca kasnije nije postavljena, pitali smo koji je razlog Vladimira Petrovića, člana Gradskog veća zaduženog za urbanizam i zaštitu životne sredine.

,,Trenutno čekamo da se prolepša vreme, jer kada nisu uključeni uređaji su osetljivi na hladno vreme, što su nam potvrdili i ljudi koji su nam prodali opremu. Čekamo baždarenje opreme kada spoljna temperatura bude minimum 10 stepeni”, odgovorio je Petrović.

On kaže da nije bilo problema u isporuci opreme i da se ona nalazi u magacinu požarevačkog Centra za kulturu. Kako objašnjava, do problema je došlo zato što je raspisana javna nabavka samo za kupovinu mernih uređaja i montažu, ali bez postavljanja temelja.

,,Uređaj ne može samo da se postavi na zemlju, zbog čega smo čekali da se steknu potrebni uslovi, odnosno da se uradi temelj. Dobili smo donaciju od privatnog izvođača radova za betoniranje i ogradu, kao i za projekat, koji je on izradio o svom trošku”, rekao je naš sagovornik.

Dakle, dok ne dođe toplije vreme građani Požarevca biće uskraćeni za podatke o koncentraciji sumpor dioksida, azotovih oksida, ugljen monoksida i suspendovanih čestica  PM 10, PM 2,5 i PM 1 u vazduhu koje će meriti buduća automatska stanica. Podsećamo, ona će biti postavljena na uglu Radomira Milenića Rusa i Svetosavske ulice. Ta lokacija je odabrana zato što tamo ima stambenih zgrada i kuća, a i saobraćaj je gust.

To Top