Postavljen objekat, ali ne i merna stanica

Požarevac

Društvo

Postavljen objekat, ali ne i merna stanica

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Objekat u kome će se nalaziti automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu je postavljen na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa.

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti, saobraćaj i urbanizam, kaže za E-Braničevo da je postavljen samo objekat, ali ne i merna stanica.

,,Čekamo firmu iz Beograda koja nam je prodala uređaj da dođe i da ga postavi, izbaždari i priključi na struju. Oni su nam rekli da će tokom sledeće nedelje doći i uraditi svoj deo posla”, istakao je Petrović.

Grad Požarevac je još u septembru 2020. godine zaključio ugovor sa društvom s ograničenom odgovornošću “Ecomaks solutions” iz Beograda vredan nešto vise od 20 miliona dinara sa PDV-om za nabavku opreme za merenje kvaliteta vazduha. Rok za isporuku i montažu opreme bio je 90 dana. Od tada je prošlo vise od godinu dana, a za to vreme urađen je temelj i postavljen objekat.

Ova automatska stanica meriće koncentracije sumpor dioksida, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice  PM 10, PM 2,5 i PM 1 u vazduhu i rezultati će biti vidljivi u svakom trenutku na automatskom monitoringu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsećamo, grad je raspisao javnu nabavku samo za kupovinu mernih uređaja i montažu, ali bez postavljanja temelja, što je zakočilo merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu. Potom je temelj postavljen, ali se i dalje čekaju vremenski uslovi.

>>ZAŠTO STANICA ZA MERENJE KVALITETA VAZDUHA JOŠ UVEK NIJE POSTAVLJENA?<<

To Top