„Alaske večeri”: Dva dana užitka u ribljoj čorbi i muzici

Veliko Gradište

Događaji

„Alaske večeri”: Dva dana užitka u ribljoj čorbi i muzici

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

“Alaske večeri”, 57. po redu, biće održane 21. i 22. jula u Velikom Gradištu.

Dva festivalska dana biće ispunjena mnogobrojnim događajima, a glavne teme svih takmičenja su Dunav i život alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.

Program manifestacije će početi u petak, 21. jula, u 7 časova, kada će biti organizovano pecanje za decu koje će trajati dva sata. U 10 časova u gradskom parku biće podignuta zastava “Alaskih večeri”, dok je početak kuvanja riblje čorbe za posetioce zakazan za 16 časova. Od 18.30 do 20 časova posetioci će uživati u defileu fijakera. Za decu će vožnja biti besplatna, ali uz obaveznu prijavu u Turističkoj organizaciji na broj telefona 01266317.

U 20 časova okupljeni će moći da degustiraju riblje čorbe i pržene girice, dok će sat vremena kasnije nastupiti grupa Crna Mamba.

Narednog dana, 22. jula, program će početi u 6 časova gradištanskom bućkom, a kraj noćnog lova na šarana predviđen je u 7 sati. U 14 časova takmičari će se pripremati za kuvanje riblje čorbe koje počinje u 15 i traje do 17 časova. U periodu od 18 do 20 časova žiri će odlučivati o tome ko je spremio najukusnije jelo, a u 21 čas predviđeno je proglašenje pobednika i koncert Ivane Selakov.

Podsećamo, daleke 1965. godine grupa alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu alasku čorbu. Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih dunavskih „vukova“, po kojima je Gradište poznato od davnina.

Tokom svog životnog puta, ove večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju jedan od najvažnijih događaja u gradu.

To Top