„Frančišek” najbolja predstava na 5. „Viminacijum festu“

Kostolac

Događaji

„Frančišek” najbolja predstava na 5. ,,Viminacijum festu“

Foto: CZK Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Uručenjem nagrade za najboljeg glumca i najbolju predstavu i koncertom „Hard Green and Irish Show Dance” završen je peti po redu ,,Viminacijum fest – Mitovi stari i novi“.

Stručni žiri koji je radio u sastavu Katarina Radivojević, dramska umetnica i predsednica žirija, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitefa i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i teatrolog, doneli su jednoglasnu odluku da nagrada ,,Viminacium maximus“ za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu pripadne predstavi ,,Frančišek“ Mestnega gledališča Ptuj.

Predstava je nastala po tekstu  romana Božji ubožec, a režiju potpisuje Jernej Lorenci. Nagradu je upravniku ovog pozorišta Peteru Srpčiču uručio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Za najboljeg glumca festivala proglašen je Janez Škof, za uloge odigrane u predstavi “Frančišek”. Njemu je pripala nagrada „Zlatna fibula“.

,,Sigurnom igrom koja minimalizmom gotovo da poništava glumu i besprekornom preciznošću Škof gradi lik nevinog dečaka kojeg duševni nemiri vode do buntovništva i, dalje, do pozicije svetitelja koji vlastitim primerom kroz siromaštvo promoviše ljubav i bratstvo, da bi se na kraju transformisao u beketovskog gubitnika čiji vapaj dobija munkovski smiao. Istovremeno suveren u građenju svoje osnovne uloge, Škof u munjevitim glumačkim fleševima skicira i druge role, ali i sa Tamarom Avguštin manifestuje savršenu partnersku igru”, piše u obrazloženju nagrade za najboljeg glumca festivala.

Za kraj festivala publika je uživala u koncertu  „Hard Green and Irish Show Dance”.

To Top