Lokalna samouprava u Gradištu podrška osobama sa invaliditetom (FOTO)

Veliko Gradište

Društvo

Lokalna samouprava u Gradištu podrška osobama sa invaliditetom (FOTO)

Foto: E.B. dzvg.rs, velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Osobe sa invaliditetom se susreću sa brojnim problemima u lokalnim zajednicama. Njihovo rešavanje nije moguće preko noći, ali je od velike važnosti da se za njih zna, da nisu nevidljivi u društvu, te da njihova i borba njihovih roditelja, ako su deca u pitanju, znaju svoja prava i ono što im nudi sredina u kojoj žive.

Tačan broj osoba sa invaliditetom u Velikom Gradištu se ne zna, a prema rečima nadležnih iz Opštinske uprave ne postoji takva evidencija, pa samim tim ni podatak koji je invaliditet najčešći.

Dragan Milić, predsednik ove opštine, kaže da za probleme sa kojima se susreću sugrađani sa invaliditetom pojedinačno nije upoznat, sve dok se neko ne obrati njemu ili opštini, a tada je, kaže, spreman da im obezbedi adekvatne uslove i pomoć.

Opština izlazi u susret licima koja se obrate za pomoć, ali i onima koje prepozna kao takve. Ove godine preusmerili smo sredstva od novogodišnjeg ukrašavanja grada i promotivnog materijala za lečenje teško obolele dece, a prošle smo dodelili sredstva humanitarnoj organizaciji i licima sa posebnim potrebama. Svake godine opština raspisuje konkurs za udruženja putem kojeg mogu aplicirati za finansiranje projekata za podršku i veću vidljivost osetljivih grupa,“ kaže Milić.

 

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište

U ovom gradiću na Dunavu, postoji samo jedna humanitarna organizacija koja se bavi i pomaže osobama sa smetnjama u razvoju, invaliditetom, malignim i retkim bolestima,a koja pritom ne deluje samo na teritoriji ove opštine, već pomoć ukazuje svima kojima je ona potrebna. Zbog nepostojanja organizacija na novou ove opštine, mnoge osobe sa invaliditetom su članovi i koriste programe udruženja i organizacija drugih, uglavnom okolnih ili najbližih opština i gradova.

Iz tog razloga, opština Veliko Gradište svoja finansijska sredstva upravo preusmerava na te organizacije. To su Međuopštinsko udruženje distrofičara iz Smedereva, Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih, kao i Savez slepih i slabovidih iz Požarevca.

Opština Veliko Gradište dodeljuje sredstva Savezu slepih i slabovidih u Požarevcu

Odraslima i deci ove opštine koja imaju neki invaliditet, po rečima predsednika,  omogućeni su adekvatni uslovi kao što su jednaka mogućnost zapošljavanja i olakšice pri funkcionisanju u društvu.

Uvek može više da se pomogne. Opština je donela odluku o socijalnoj zaštiti kojom su obuhvaćena i ova lica, a između ostalog, odnosi se na uslugu ličnog pratioca i finansiranje dece na školovanju koja su smeštena u ustanovama,“ navodi Milić.

Kako dodaje, u  okviru opštine veliku pomoć pruža i Centar za socijalni rad, a po potrebi u skladu sa potrebama i zahtevima, uključuju se i druge ustanove.

Kao jedan od najčešćih problema osoba sa invaliditetom je zapošljavanje. Ukoliko postoji,  oni se školuju po programu koji je obuhvaćen kroz inkluzivno obrazovanje, ali mali je procenat onih koji nakon školovanja nađu posao i obezbede sebi neku vrstu sigurnosti, jer se takve mogućnosti retko nude. Nekada je razlog specifičnost njhove bolesti, nemogućnost da se uslovi posla prilagode njihovim potrebama. Na gradištanskom birou, prema evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, nalaze se četiri osobe sa invaliditetom, od čega su dve žene.

Veliki problem predstavaljaju fizičke barijere, nemogućnost normalnog funkcionisanja i dostupnosti ustanova, to jest, nesmetanog kretanja. Da bi život bio lakši u sredinama u kojima žive, prilagođeni trotoari, zvučni ili govorni semafori, prilazne rampe su samo neki od osnovnih potreba osoba sa invaliditetom, a u Gradištu je sve to i dalje u fazi razvoja.

Dom zdravlja u Velikom Gradištu

Svojevremeno smo naložili svim ustanovama u Velikom Gradištu da na ulaze postave pristupne rampe, što su i učinile, osim pošte koja nema tehničkih uslova za to. Ivičnjake trotoara u gradu smo prilagodili licima koja koriste invalidska kolica i slepima. Obezbeđeno je i nekoliko parking mesta za osobe sa invaliditetom. U toku je rekonstrukcija Doma zdravlja gde je planirano i postavljanje lifta i pokretne rampe za ove osobe“,  kaže Milić.

Usluga ličnog pratioca dece sa invaliditetom ili smetnjom u razvoju namenjena je radi odgovarajuće individualne podrške i uključivanja u nesmetano funkcionisanje u zajednici, kao i uspostavljenju što većeg nivoa samostalnosti. Njegov zadatak je da dete prate do škole, ukoliko je potrebno budu uz njega u toku nastave, brinu o svim potrebama deteta. Ovakva vrsta pomoći neophodna je mnogim licima i sredine često vape za  ličnim pratiocima.

Veliko Gradište u cilju unapređenja socijalno – ekonomskog razvoja i socijalne uključenosti romske zajednice organizovalo je sertifikovanu obuku „Lični pratilac deteta“. Ovaj projekat relizovan je u partnerstvu sa Udruženjem „Inkluzija Danas“, a u okviru programa Evropske Unije, podrška inkluziji Roma.

Sertifikovana obuka „Lični pratilac deteta“

Usluga lični pratilac je u mnogim sredinama nedostupna, kao i u nekim opštinama Braničevskog okruga. Iz Opštinske uprave u Gradištu navode da ova opština plaća dva lična pratioca, od kojih jedan za učenika u osnovnoj školi, a drugi za dete koje pohađa vrtić.

U opštini uočavaju potrebu da se dodatno posvete ovoj osetljivoj grupi, da se zaduže oni koji bi se više bavili tom problematikom, bilo pojedinci, odeljenja, službe ili članovi Opštinskog veća.

Članovi opštinskog veća nisu stručnjaci iz ove oblasti, ali je opština formirala Interresornu komisiju koja se bavi, vrši postupak procene za dalje postupanje sa decom, učenicima i odraslima koji imaju potrebu za dodatnom podrškom. Za dodatna radna mesta nemamo dovoljno kadrova“, istakao je predsednik opštine Veliko Gradište.

Život u doba pandemije nije nikome lak, a i osobe sa invaliditetom se suočavaju sa dodatnim problemima. Spadaju među najugroženijom kategorijom stanovništva, pogotovo oni koji ne mogu da se kreću. Crveni krst u Gradištu pruža uslugu nabavke namirnica licima koja se nalaze u izolaciji, a u opštini funkcioniše i usluga gerontodomaćica.

U Gradištu, poznatom kao gradu sporta i kulture, rad sportskih trenera odnosi se i na rad sa decom sa posebnim potrebama kojima oni ukazuju neophodnu pomoć i uključuju ih u neke od aktivnosti, u skladu sa mogućnostima.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „ Da se upoznamo, nismo različiti” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top