Požarevac

Društvo

Meštani Kličevca traže da sami izaberu predstavnike u Savetu MZ

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje građana „Kličevački idol“ uputilo je otvoreno pismo predsedniku Skupštine grada Požarevca, Gradskom veću, Savetu Mesne zajednice Kličevac i medijima jer, kako navode, peticija za sazivanje zbora građana koju su ranije podneli nije dala rezultate. 

 U pismu se navodi da aktuelni saziv mesne zajednice Kličevac nije legalno izabran, odnsno, da im je više puta produžavan mandat dekretima lokalne vlasti u Požarevcu koji nisu u skladu sa zakonom, podzakonskim ili bilo kojim drugim aktima.
Članovi udruženja apeluju na nosioce javne vlasti u Požarevcu da sazovu zbor građana Mesne zajednice Kličevac radi razmatranja pitanja zakazivanja izbora, nakon čega bi doneli okluku o raspisivanju izbora za novi saziv članova Saveta ove mesne zajednice, koji bi se sproveli u skladu sa obavezujućim propisima.

„Predlažemo predsedniku Skupštine grada Požarevca koji je ovlašćen za raspisivanje izbora za Savet MZ da dopusti Kličevčanima da izaberu svoje legitimne predstavnike koji će u narednom periodu moći odgovorno i savesno da rešavaju sve nagomilane probleme, počev od nedostatka vode za piće, daljinskog grejanja, prostora za odlaganje smeća, kanalizacije, problema prisutnosti štetnih gasova, prašine i buke i drugih emisija sa površinskih kopova Drmno, kao i eksproprijacije zemljišta i zapošljavanja naših sugrađana. U nadi da ćete razumeti probleme meštana sela Kličevac i omogućiti da ostvare svoja elementrarna građanska prava, očekujemo brz i javan odgovor na ovo pismo“, navodi se u pismu koje potpisuje Saša Selić, predsednik Udruženja građana „Kličevački idol“.

Javnost podsećaju da su izbori za savet MZ Kličevac održani su 24. 3. 2013. godine, ali je po isteku mandata saveta  Skupština grada Požarevca u dva navrata produžavala mandat  – prvi put na šest meseci, a nakon toga i na godinu dana. Potom su, navode u pismu, Gradsko veće i prethodni gradonačelnik Bane Spasović, produžili mandat istom savetu, što je, po njihovoj oceni,  nelegitimno i nelegalno.

„Isti Savet danas funkcioniše u promenjenom sastavu jer je samovoljno prekrajana izborna volja građana tako što Savet mesne zajednice Kličevac već osam godina postoji u sazivu koji je samovoljno i proizvoljno menjan i biran dekretom lokalne vlasti, bez neposrednih i slobodnih izbora, čime su flagrantno prekršana Ustavom zajemčena prava i zakonom regulisana izborna procedura, kao i Statut MZ“, kaže se u pismu.

 

To Top