”Miholjski susreti sela” u Ranovcu

Petrovac

Događaji

”Miholjski susreti sela” u Ranovcu

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Ove godine „Miholjski susreti sela“ okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, među kojima je i Petrovac, odnosno selo Ranovac.

Manifestacije će se održavati od 1. jula do 1. decembra ove godine, izjavio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić. Ministar je potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

„Da se u selima ponovo čuje smeh, vriska, radost pobednika. Da se čuju gusle i harmonika ali i džez muzika“, pozvao je predsednik komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu, pesnik Ljubivoje Ršumović, istakavši da ga raduje što se posle dugo vremena smer selo - grad menja.

„Konačno je došlo vreme da ono o čemu govorimo, a odnosi se na sela i seljane, počnemo da pretvaramo u vidljivu, opipljivu i prihvatljivu stvarnost“, istakao je on.

Ršumović je svim učesnicima predstojećih Miholjskih susreta poklonio pesmu:

 

Seljaku himna

 

Rad će nas da ujedini

 

I ljubav prema otadžbini

 

To su znali naši preci

 

To je zavet našoj deci

 

Deca, red i sloga

 

To je kuća Boga

 

U kojoj ljubav vlada

 

I radost od rada

 

Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka

 

Dok je sloge, dok je rada biće sreće i nagrada

 

Dok je sela i seljana

 

Biće nama srećnih dana.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike. Takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi, zanatskim i primenjenim umetnostima, izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, kao i sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja i gastronomskim specijalitetima, pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca će se takmičiti u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

To Top