Petrovac na Mlavi jedan od tri pametna grada u Srbiji

Petrovac

Društvo

Petrovac na Mlavi jedan od tri pametna grada u Srbiji

Foto: Opština Petrovac na Mlavi/N.J.

How Good Of A Friend Are You Really?

Upotrebom modernih tehnologija do unapređenja rada lokalne samouprave, a samim tim i života građana.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Maja Mačužić Puzić, predstavila je na seminaru dosadašnji napredak u implementaciji projekta „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka” koji je počeo krajem 2021. godine u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid.

„Projekat razvoja pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka, koji se implementira u Petrovcu na Mlavi, Bečeju i Šidu, ima za cilj da gradske i opštinske uprave, upotrebom modernih tehnologija, unaprede sopstveni rad i obezbede održiv život svojim građanima. Nadamo se da će građani ove tri opštine u bliskoj budućnosti moći da brzo prijave komunalne probleme na koje naiđu, dobiju informacije o kvalitetu vazduha i vode, informišu se o saobraćajnim gužvama i slobodnim parking mestima, a da će i same lokalne administracije bolje upravljati infrastrukturom i resursima“, poručila je Mačužić Puzić.

Napomenuvši da je Republika Koreja, kao jedan od svetskih lidera u oblasti digitalizacije, značajan partner Srbije na ovom polju, Mačužić Puzić izrazila je uverenje da će dalja saradnja dveju zemalja doprineti da projekat razvoja pametnih gradova bude implementiran u što većem broju jedinica lokalne samouprave širom zemlje.

„Vlada Republike Srbije uložila je velike napore u modernizaciju javne uprave, a ministarstvo kontinuirano podržava i podstiče gradske i opštinske uprave da, unapređenjem elektronskih servisa, svojim građanima i privredi pružaju bolje, kvalitetnije i brže usluge, pri čemu im štede značajno vreme i novac“, istakla je ona.

Mačužić Puzić je dodala da lokalne samouprave treba da ulažu u pametan razvoj, udružuju se, sarađuju i razmenjuju iskustva u kreiranju servisa i usluga, sa ciljem unapređenja kvaliteta života svojih građana.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top