Pavlović: Slede izmene i dopune odluke o držanju kućnih ljubimaca

Požarevac

Društvo

Pavlović: Slede izmene i dopune odluke o držanju kućnih ljubimaca

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja, koja je usvojena na nedavnoj sednici Skupštine grada Požarevca, izazvala je lavinu komentara i negodovanje najpre dela Požarevljana, a potom i javnosti širom Srbije. Reagovala su neka požarevačka udruženja, a danas se oglasio i gradonačelnik Požarevca.

Podsećamo odluka propisuje da Požarevljani u stanu mogu držati najviše jednog psa ili jednu mačku i podmladak do tri meseca starosti, a u dvorištu koje je manje od pet ari najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca.

>>GDE I NA KOJI NAČIN ĆE GRAĐANI SMETI DA DRŽE ŽIVOTINJE?<<

Medijima se danas obratio gradonačelnik Saša Pavlović, rekavši da ta odluka ima za cilj uvođenje komunalnog reda u ovu oblast koja nije dugo uređena i da je na osnovu pristiglih sugestija građana odluka razrađena, a potom usvojena. Ipak, kazao je, grad je spreman da zbog negodovanja dela građana još jednom razmotri odluku.

Najavio je njene hitne izmene i dopune.

„Pre donošenja odluka je bila na javnom uvidu. Žao mi je što se određene grupacije ljudi, udruženja i sami vlasnici životinja nisu javljali i dostavljali sugestije. Negodovanje je nastalo tek posle usvajanja odluke na skupštini, a ja sam i tada  rekao da nijedna odluka nije sveto pismo. Kod ovakve odluke imate interese dve grupacije ljudi, onih koji drže životinje u stanovima i onih koji to ne rade, a mi smo gledali da ispunimo interese obe grupe. Nije problem da se ova odluka izmeni i dopuni, ako na terenu uvidimo da ne donosi dobre rezultate, a ova bura nam je signal da treba da pogledamo i opet saslušamo sugestije građana, ali i pravnih lica koja zastupaju interese stanara zgrada“, kazao je Pavlović.

Dodao je da je postojao pritisak da se ova odluka donese zbog velikog broja pritužbi na deo građanstva koji na nesavestan način drži životinje u uslovima koji nisu dobri i na lokacijama koje su bile u užem delu grada.

Mi smo imali uzgajivačnicu pasa u užem centru grada, imali smo domaćinstva u centru grada koja su više ličila na seoska domaćinstva. Pored pritiska koji sada trpimo, postojao je pritisak za donošenje ovakve odluke.  Moram da naglasim da ovakve i slične odluke postoje u drugim gradovima, negde su i restriktivnije, određene vrste pasa su zabranjene,” rekao je gradonačelnik Požarevca, ali nije želeo da precizira o kojim gradovima je reč.

Pavlović se osvrnuo i na komentare da odluka nije ustavna.

Ustavni sud je u svojoj praksi donošenja odluka, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi rekao da je opština ovlašćena da svojim opštim aktom bliže utvrdi uslove za držanje i zaštitu domaćih životinja i u okviru toga odredi područja na kojima je držanje životinja zabranjeno, a tako i vrstu i broj domaćih životinja čije je držanje na određenim područjima dozvoljeno“ rekao je  uz podsećanje da je grad ranije doneo odluke koje se tiču obavljanja delatnosti zoohigijene, pravilnik o metodama i načinu hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka lutalica na teriroiji grada .

 Pozvao je udruženja za zašitu životinja, zakonske zastupnike stambenih zajednica i ostale građane da u narednim danima dostave sugestije preko pisarnice ili na mejl informativne službe grada Požarevca. Ujedno je najavio da će se grad truditi da bude transparentniji prilikom izrade svake odluke i da u medijima najavljuje svaki javni uvid odluka, kako ne bi dolazilo do sličnih problema.

 Takođe je najavio da će nakon izmena i dopuna odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja ponovo biti na javnom uvidu.

To Top