Predstavljen projekat rekonstrukcije Tabačke čaršije (FOTO)

Požarevac

Događaji

Predstavljen projekat rekonstrukcije Tabačke čaršije (FOTO)

Foto: grad Požarevac, A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, predstavio je na današnjoj konferenciji za medije projekat rekonstrukcije Tabačke čaršije.

Grad Požarevac je zaključio ugovor o donaciji sa projektantskom kućom “De NIRO M.G.” čija je vrednost oko 200 hiljada dinara. Požarevac početkom maja koji obuhvata izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Tabačke čaršije. Po gradonačelnikovim rečima, grad nije u mogućnosti da u celosti realizuje projekat jer još uvek nisu rešeni imovinsko – pravni odnosi zemljišta u ovoj ulici.

“Deo zemljišta se vodi na grad, deo na Republiku Srbiju, a deo na fizička lica. Ukoliko bi grad išao u celosti na realizaciju dobijenog projekta neophodno bi bilo pridobiti rešenje o odobrenju za izvođenje radova po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji, a što u ovom slučaju nije moguće zbog nerešenih imovinsko – pravnih odnosa. Trudili smo se da iz celog projekta izdvojimo one radove koji se mogu izvoditi po Zakonu o putevima i nakon okončanja radova ostalih javnih preduzeća”, rekao je Pavlović.

Postojala je ideja da se Tabačka čaršija zatvori cela za saobraćaj, odnosno da se napravi velika pešačka zona, međutim, to neće biti slučaj kako ne bi došlo do saobraćajnog kolapsa u gradu. Po gradonačelnikovim rečima, ulica će biti asfaltirana i proširena, trotoari će takođe biti prošireni i popločani behaton pločama. Parking mesta sa leve i desne strane Tabačke više neće biti.

“Odradićemo novi sloj asfalta na kružnom toku i u Tabačkoj čaršiji. Takođe, biće novo i horizontalno obeležavanje belih linija i to uz pomoć plastike, što znači da kada jednom obeležimo to može trajati pet do deset godina”, kazao je on.

Nekadašnje fonatane u kojima se decenijama nalazi zelenilo su srušene, a planirano je i rušenje jedine fontane u gradu, potvrdio je gradonačelnik i istakao da se planira izgradnja nove, ali za to je potreban poseban projekat.

“Potrudićemo se da u skorije vreme imamo taj projekat, a plan je da bude izgrađena na kružnom toku. Samim tim nećemo imati situaciju da nesavesni građani bacaju đubre u nju, već će biti opterećena saobraćajem”, kazao je on.

Dve celine koje su bile zelene površine i mesto gde se trenutno nalazi fontana prekoputa pasaža biće popločane, a umesto masivnih žardinjera biće uređene zelene površine u nivou pločnika.

“Činjenica je da na trotoaru u Tabačkoj čaršiji nakon kiša ostaju bare i to prilično velike, kao i da voda ugrožava kako eletro instalacije, tako i podlogu ispod asfalta na trotoarima, te da dolazi do ispiranja podloge i pucanja asfalta. Stoga je logično napraviti zelenu površinu koja će moći da upije vodu koja se javlja nakon padavina. To je decenijski problem koji se ovom prilikom rešava. Ispod svakog drveta biće formiran zeleni prostor. Takođe, pored kolovoza biće postavljene veće žardinjere sa drvećem. Tri celine na kojima su bile fontane biće popločane i dobićemo ogroman prostor na kome će moći da se održavaju manje kulturne, turističke i sportske manifestacije”, objasnio je Pavlović i naglasio da će tu biti postavljena novogodišnja jelka kada bude izgrađena fontana na kružnom toku.

Projektom je predviđeno i postavljanje mobilijara, a za to ne postoji obaveza izdavanja građevinske dozvole. Javnu nabavku će sprovoditi Gradska uprava Požarevac.

Sastavni deo idejnog rešenja je i projekat rekonstrukcije postojeće rasvete koji je izdvojen i predat Odeljenju za urbanizam. Nakon dobijanja rešenja o odobrenju za izvođenje radova biće raspisan otvoreni postupak javne nabavke.

Biće uređen i deo oko Robne kuće i jedan deo Sinđelićeve gde će takođe biti postavljene behaton ploče. Kiosci će biti smešteni na posebno mesto, na proširenju trotoara u ulici Stari korzo. Kod Turističke organizacije biće proširen trotoar u jednom delu, a biće i nekoliko parking mesta, predviđeno je koso parkiranje.

Kompletan projekat biće objavljen na sajtu grada Požarevca, najavio je gradonačelnik.

 Vrednost svih radova na rehabilitaciji trotoara i kolovoza sa zamenom podloge je oko 55 miliona dinara. Radovi na nabavci i postavljanju mobilijara iznose oko 13 miliona dinara. Radovi na rekonstrukciji javne rasvete iznose 14 miliona dinara. Ukupna vrednost svih radova iznosi 82 miliona dinara, ne uključujući radove koje izvode javna preduzeća.

 SVE O RADOVIMA U TABAČKOJ ČARŠIJI (FOTO, VIDEO)

Potrudićemo se da završimo radove do septembra. Sada smo u trci sa vremenom što se tiče LJKI, ali ukoliko se radovi malo oduže imamo rezervni plan”, zaključio je Pavlović.

To Top