Sport u Požarevcu i dalje među prioritetima

Požarevac

Sport

Sport u Požarevcu i dalje među prioritetima

Foto: N.K., arhiva, pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta i izgradnje sportske infrastrukture u gradu, lokalna samouprava velikom broju klubova i organizacija pomaže i tako što im dodeljuje besplatne termine za treniranje, ali i kroz dešavanja koje organizuje Sportski centar Požarevac.

O tome ko dobija i u kom trajanju besplatne termine za treniranje u Sportskom centru Požarevac odlučuje Komisija za sport po konkursu za posebne programe u oblasti sporta. Trenutno 24 požarevačka kluba koristi besplatne termine u ovom objektu, kaže za E-Braničevo Milan Jović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport.

,,Klubovi prvo navedu koji su im i koliki termini potrebni, a onda komisija sagledava realne potrebe tih klubova, koji rang takmičenja igraju, ali i uspehe u prethodnim godinama. Tu prednjači OK ,,Mladi radnik”, kao požarevački superligaš koji dobija najviše termina. Ovi besplatni termini koje grad daje na korišćenje su velika pomoć sportskim klubovima jer, kada bi se stavilo na papir po trenutnim cenama ušteda im je oko 20 miliona dinara“, dodao je Jović.

Sportski centar Požarevac

Tomica Stojanović, v.d. direktora JP „Sportski centar“ Požarevac, ističe da je budžet ove ustanove oko 58 miliona dinara. Od tih para najviše ulažu u zamenu i dorađivanje postojećih prostorija unutar objekta, kako bi bile što adekvatnije za korišćenje sportskim klubovima.

 Na primer, prošle godine je zamenjena podloga u delu gde se igra stoni tenis gumiranom, što je urađeno i u gimnastičkoj sali, gde su zamenjene i sprave.

,,Adaptirali smo i stadion malih sportova koji se nalazi uz Halu sportova da može da se koristi za tenis i košarku. Uredili smo prostor iza Balon hale, koji je napravljen kao borilište za ,,paintball” - prostor je ograđen mrežom, napravljene su staze za bavljenje tim sportom. Prilaz Sportskom centru smo rekonstruisali, napravili smo dva velika travnjaka. Takođe, zamenili smo veliki deo busena na glavnom fudbalskom terenu kako bi ŽFK ,,Požarevac” i FK ,,Mladi radnik 1926” imali adekvatne uslove za utakmice i trening. Početkom ove godine 1,6 miliona dinara smo uložili u potpunu rekonstrukciju krova na lokalima gde se nalaze kancelarije većine naših klubova, koji je prokišnjavao”, kazao je Stojanović.

Ističe da sportskim klubovima sa teritorije Požarevca ova ustanova pomaže i u organizaciji utakmica, obezbeđivanju ozvučenja, rasvete, medijske promocije…

Tomica Stojanović

Po Stojanovićevim rečima, iako je gradskom bazenu potrebna rekonstrukcija zbog dotrajalosti korita, Sportski centar je u njega ulagao i pred ovogodišnju sezonu kupanja. Između ostalog, zamenjene su električne instalacije, proširena bašta i zamenjen krov, uloženo je i u baldahine.

Pored toga, ove godine je organizovan besplatni kamp i obuka neplivača u saradnji Sportskog centra i vaterpoliste Nikole Rađena, kroz koju je prošlo 280 mališana. Naš sagovornik ističe da je sve bilo besplatno - od opreme do obuke.

LETNJA ŠKOLA PLIVANJA NIKOLE RAĐENA U POŽAREVCU

On je podsetio da je u toku besplatna škola sporta pod nazivom ,,Sportić” za decu predškolskog uzrasta i đake nižih razreda osnovnih škola, a u saradnji Predškolske ustanove ,,Ljubica Vrebalov“ i Sportskog centra Požarevac, a trenutno je pohađa oko 320 mališana.

ŠKOLICA SPORTA ZA DECU OD SREDINE OKTOBRA U POŽAREVCU

Sportski centar Požarevac je ove godine po prvi put u saradnji sa gradom, Olimpijskim komitetom Srbije i Evropskom komisijom, od 23. do 30. septembra, organizovao Evropsku nedelju sporta pod nazivom ,,Be active”. To je između ostalog bila prilika sportskim klubovima sa teritorije Požarevca da se promovišu i upoznaju građane sa svojim uspesima i funkcionisanjem.

OTVARANJE ATLETSKOG STADIONA U OKVIRU EVROPSKE NEDELJE SPORTA

Da je sport iznad mnogih drugih oblasti, pokazalo se time što je 14. decembra ove godine već napravljen predlog liste za finansiranje godišnjih programa u oblasti sporta na području grada Požarevca u 2023. godini, što je dosta ranije nego prethodnih godina. Zanimljivo, to je učinjeno i pre usvajanja budžeta za narednu godinu, dakle, dok se, barem formalno još sa sigurnošću nije znalo da li će na skupštini proći predloženi budžet.

Podsećamo, u zavisnosti od godine, o raspodeli para za sport se odlučivalo najranije krajem januara, a najkasnije krajem marta za tekuću godinu. Pritom, izdvojeno je i više novca nego prošle godine.

,,Uglavnom se prethodnih godina kasnilo zbog obimne dokumentacije klubova i iz drugih objektivnih razloga, ali to se dešava i u drugim gradovima. Međutim, odlučio sam da to od sada bude na vreme, kako klubovi ne bi ulazili u probleme, jer se onda kasni i sa dodelom sredstava, pa klubovi uzimaju pozajmice. Predlog liste za 2023. godinu donet je baš zbog toga nešto ranije zato što smo pratili pravilnik resornog ministarstva, u kome piše da je najidealnije da ta lista bude doneta do 15. decembra”, objašnjava Milan Jović za naš portal, dodajući da je lokalna samouprava za finansiranje sporta u narednoj godini iz budžeta izdvojila 130.200.000 dinara, od čega će 127.000.000 dinara biti raspodeljeno na 80 sportskih klubova i organizacija.

Podsećamo da je u 2022. godini grad podržao ukupno 77 programa u oblasti sporta sa 108.852.000 dinara, što je za oko 18 miliona manje u odnosu na predložena sredstva koja bi trebalo da budu raspoređena klubovima i organizacijama u 2023. godini.

Rang lista korisnika, kada je u pitanju visina sredstava, nije promenjena. Prva tri mesta ubedljivo drže OK ,,Mladi radnik  i to sa 24.000.000 dinara, što je za šest miliona dinara više nego u 2022. godini, zatim FK ,,Mladi radnik 1926” za koga je opredeljeno 15.000.000 dinara – isto kao i u 2022. godini. Treći na ovoj listi je Sportski savez Požarevca, koji bi trebalo da dobije 13.500.000 dinara, što je za 500.000 više nego u 2022.

Najniži iznosi koji će biti dodeljeni klubovima na godišnjem nivou kreću se od 80 – 70 hiljada dinara.

KOMISIJA ZA SPORT ODLUČILA DA PODRŽI 80 KLUBOVA I ORGANIZACIJA

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Pravo javnosti da zna ” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. Godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top