Amber alert će biti u upotrebi najkasnije do početka novembra

Požarevac

Društvo

Amber alert će biti u upotrebi najkasnije do početka novembra

Foto: amberalert.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Danilo Stevandić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Republici Srbiji biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece - Amber alert.

Stevandić je istakao da je posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina da budemo efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena, između ostalog, opredeljenošću Ministarstva unutrašnjih poslova da uvede sistem Amber alert.

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u februaru ove godine oformio Tim za uvođenje sistema Amber alert, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Zadatak tima je, kako je Stevandić istakao na konferenciji ,,Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Kazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema, navodi se na sajtu MUP-a.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

To Top