Analize pokazale prisustvo teških metala u Peku

Kučevo

Društvo

Analize pokazale prisustvo teških metala u Peku

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Rezultati analize vode u reci Pek u opštini Kučevo pokazali uvećane vrednosti teških metala. Hitno zasedao Štab za vanredne situacije opštine Kučevo.

Iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac stigli su rezultati uzorkovane vode iz reke Pek koji pokazuju da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta:  bakar  960 (referentna  vrednost je 500), mangan 3.300 (referentna vrednost je 300), gvožđe 12.600 ( referentna vrednost je 1.000) i sulfata 369 (referentna vrednost je 200).

Rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje Požarevac

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo,  Ivan Rajičić, zakazao je hitnu sednicu na kojoj je doneto više naredbi, zaključaka i preporuka.

Zasedao Opštinski štab

Kako piše portal E-Kučevo, odlučeno je na sednici da se javnost izvesti o rezultatima analiza i da se od Zavoda za javno zdravlje Požarevac traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađanosti vode, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet. Takođe, tražiće da se uradi i analiza zemljišta u slivu Peka i ribe u njoj, a preporuka građanima je da dok ne stignu rezultati ne pecaju ribu, ne koriste vodu  iz reke za zalivanje bašte  ili napajanje stoke, kao i da ne vade šljunak iz i oko korita  reke.

Na današnjem zasedaju je odlučeno da JKP „Kučevo“  vrši analizu pijaće vode sa vodoizvorišta „Mlaka“ svakih 10 dana.  Takođe, uputiće se zahtev JP „Srbijavode“ da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta „Mlaka“. Štab je doneo i zaključak da se traži hitan prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Formiran je i infocentar 012/852-103. Svi stanovnici  koji imaju bunare u slivu reke ( 50-100 metara ) mogu se obratiti lokalnoj samoupravi za pomoć  u vezi analize kvaliteta vode.

Štab je doneo odluku i da se oformi stručno-operativni tim koji će se  svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za zagađenje reke Pek.

To Top