Anđela Pavlović, devojčica u kojoj caruju snaga i nežnost (FOTO)

Požarevac

Život

Anđela Pavlović, devojčica u kojoj caruju snaga i nežnost (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Anđela Pavlović iz Nabrđa je već sa 10 godina znala da je jednako snažna kao i dečaci i da može da izabere hobi koji god želi, a samim tim i zanimanje kada završi školovanje. Sa tim stavom postala je izvrsna u bacanju kugle, a odlično joj ide i pecanje i slikanje.

Da može u tom uzrastu da baci kuglu čak 12 metara od sebe, shvatila je na času fizičkog vaspitanja. Nastavnica Katarina Ilić je uvidela da se dobro snalazi u tom sportu i pripremila je za prvo takmičenje na proleće 2017. godine.

Voli da baca kuglu, slika, peca i rasklapa kompjutere

„Kada sam otišla tamo, videla da mi dobro ide“, seća se Anđela koja je tada osvojila drugo mesto i dodaje:  „Osećala sam se srećno i nekako drugačije od svih, ali ne kao da sam posebna, već da sam snažnija nego što se očekivalo od mene, nego što sam i sama očekivala. Nije mi nikada pre tog časa fizičkog palo na pamet, niti sam razmišljala o tome. Osećala sam se čudno, jer do tog trenutka nisam ni znala da postoji ta disciplina.“

Nakon ovakvog ohrabrenja Anđela je počela da trenira u Atletskom klubu u Požarevcu. Međutim, tamo se zadržala samo nekoliko meseci, jer, kako kaže, u tom klubu više pažnje posvećuju trčanju, nego drugim disciplinama.

Zato je odlučila da deo treninga radi sama kod kuće, a da je nastavnica priprema za naredna takmičenja.

Sada može da baci kuglu od dva kilograma čak dvanaest metara, od tri kilograma deset metara, a kuglu od pet kilograma baca osam metara.

Na opštinskom takmičenju je osvojila drugo mesto i 2019. godine, a sa ekipom je osvojila prvo na opštinskom i četvrto na međuokružnom.

Na školskim takmičenjima redovno osvaja nagrade

Sada Anđela ima 14 godina i pohađa prvi razred srednje Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu, smer elektrotehničar računara. Još jedno interesantno zanimanje koje devojčice još uvek ređe biraju.

„Upisala sam ovaj smer, jer se i time bavim u slobodno vreme. Sklapam i rasklapam hardver, komponente računara. Imaćemo i časove programiranja“, zaintrigirana je.

Kako kaže, od bacanja kugle ne odustaje. Kada je u domu, trenira dva puta nedeljno, a kada nije u školi čak pet puta.

„Za nekoliko godina nadam se da ću biti veoma uspešna u tome. Sada uglavnom treniram kod kuće, jer u školi nismo stigli do tog dela programa. Sama sam svoj trener. Sama pravim programe koje tražim na internetu i radim vežbe snage“, objašnjava Anđela.

Tvrdi da joj ne pada teško da vežba. U slučaju da nema dovoljno volje da odradi trening, obavezno ga nadoknadi sledeće nedelje.

Ne demotiviše je ni to što je još uvek malo devojaka u Srbiji, pa i u svetu, koje su izabrale da treniraju bacanje kugle.

„Generalno nas ima mnogo manje od muškaraca, jer za sve je normalno da su muškarci jači i onda niko nema očekivanja od devojaka. Mislim da ne treba da se delimo, posebno ne po snazi. Ja mogu da budem podjednako snažna kao muškarci“, sigurna je Anđela u sebe i svoje mogućnosti.

Sada planira da nastavi treninge sa novim nastavnikom fizičkog, kako bi učestvovala i na takmičenjima srednjih škola. Razmišlja da se oproba i u vanškolskim takmičenjima, samo joj treba još malo vremena da se osmeli na taj korak.

Mlava na Anđelinim delima

Ova jaka devojčica ima i svoju nežnu stranu. Ona lepo slika i crta od ranog detinjstva.

„Počelo je kao zabava, ali kada sam pogledala dela velikih slikara, to me je inspirisalo da se time ozbiljnije bavim. Inspiriše me priroda, živa i neživa, a najčešće slikam pejzaže. Radim kada imam inspiraciju, raznim tehnikama slikanja i crtanja, svaki put isprobavam nešto novo“, ushićena je Anđela.

Peca na Mlavi otkad zna za sebe

A te pejzaže, verovatno najčešće opaža kada ode na pecanje. Kao i veliki broj dece odrasle na Mlavi, Anđela je otkad zna za sebe išla sa ocem na pecanje. Tu naviku je zadržala i danas, pa je aktivna kad god ima slobodnog vremena.

Kako kaže, ova aktivnost joj se sviđa zbog iščekivanja i znatiželje.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

To Top