Uroš Stevanović (16) iz Požarevca želi da postane vozač Formule 1 (FOTO)

Požarevac

Život

Uroš Stevanović (16) iz Požarevca želi da postane vozač Formule 1 (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Veliki snovi ostvaruju se upornim radom i učenjem od samog početka. Uroš Stevanović, učenik drugog razreda srednje Politehničke škole u Požarevcu, veruje da će postati vozač „Formule 1“ i za njega nema nikakve sumnje da će jednog dana ostvariti svoj životni poziv.

Da je na pravom putu, potvrđuje i titula prvaka Srbije u kartingu koju planira da zadrži sve dok ne pređe na staze italijanskih karting trka i Formule.

Uroš Stevanović je prvak Srbije u kartingu

U karting formulu prvi put je seo kada je sa roditeljima bio na moru. Za većinu dece to bi bila samo još jedna vožnja u luna parku, međutim, Uroš je već u tom trenutku shvatio čime bi mogao da se bavi u životu.

Njegov talenat ubrzo su uvideli i roditelji koji su mu za osmi rođendan kupili jedno malo karting vozilo. To mu je omogućilo da stigne do današnjeg uspeha.

„Karting volim zbog brzine i zbog adrenalina koji mi daje dok vozim. Volim trkanje i nadmetanje na stazi, uletanje u krivine“, pokušava Uroš da objasni svoju strast prema ovom nesvakidašnjem sportu.

Da je karting takmičarski sport u Srbiji, za mnoge je nepoznanica. Kao i druga takmičenja ima svoja pravila, lige, odnosno klase i sve ostalo što jedan sport čini profesionalnim.

U našoj zemlji postoji pet klasa. Uroš je prvak pete, tj. najbolje, u kojoj se voze formule od 125 kubika i 50 konja. Od zaštitne opreme neophodno je da imaju kombinezon, kacigu, rukavice i prsluk.

Vozi se 18 krugova, koji su maksimalne dužine do jednog kilometra. Iako je pravilo da nema udaranja, što je značajno za bezbednost ovog sporta, neretko se desi da pojedini agresivni vozači koriste baš to kao taktiku.

Iako je karting vrsta ekstremnog sporta, Urošev način vožnje čini da se oseća bezbedno

Uroš naravno nije jedan od njih.

„Ja sam miran u vožnji i zbog toga se osećam bezbedno. Za mene je uvek uspešniji smireni stil, bez udaranja ili bilo kakve agresivnosti, kada radim sve precizno, bez naglih pokreta, sačekam dobar trenutak i promislim,“ kaže on.

To je ujedno Urošev recept za uspeh i sprečavanje brojnih nezgoda koje su moguće, koje se povremeno i dese, jer je ovo ipak jedna vrsta ekstremnog sporta. Međutim, dobri vozači i pravi ljubitelji vožnje će uvek dati sve od sebe da to spreče.

Koliko je važno da dobro voze, još toliko je korisno i da trkači poznaju motore svojih vozila. O tome je dosta naučio pored svog oca koji je automehaničar i sa kojim zajedno održava svoje vozilo.

Pored strasti i talenta za vožnju, za pobedu je dobro poznavati i rad motora

U međuvremenu je upisao i Politehničku školu, smer tehničar drumskog saobraćaja, kroz koju, pored besplatnog polaganja za B kategoriju, očekuje da stekne nova znanja o motorima, a koja će mu naravno značiti u daljoj trkačkoj karijeri.

„To nije presudno za vožnju, ali je dobro poznavati rad motora, jer mora lepo da radi da bi ispunio zahteve vozača, da mu da jači gas, da može da pretekne drugog vozača i zato želim što više da znam o motorima, jer to će mi pomoći da budem bolji vozač“, siguran je Uroš.

Njega već i u školi vide kao idealnog kandidata za takmičenja na poligonima sa čunjevima i preprekama, a koja počinju u trećoj godini.

Vozač Formule 1 i vlasnik automehaničarske radnje

Za Uroša Stevanovića, titula prvaka Srbije u kartingu je tek početak njegove karijere profesionalnog sportskog vozača. Njegov cilj je da postane vozač Formule 1, do koga tačno zna kako će doći.

Jednom se već okušao na karting takmičenju WSK Adria u Italiji. S obzirom na to da je sve bilo novo, i pravila i staza, nije zadovoljan uspehom.

„Nisam imao najbolje rezultate jer nisam dovoljno dobro poznavao stazu, a i vozači tamo su znatno ispred, jer je ovaj sport mnogo razvijeniji u ovoj zemlji i na mnogo višem nivou. Ipak je to mesto na kome počinju i mnogi vozači Formule 1“, objektivan je šesnaestogišnji Uroš.

 

Uroš Stevanović nastupao i na karting takmičenjima u Italiji, koja su prvi korak ka Formuli 1

Sada je spreman da se vrati u Italiju i da pokaže šta zna, kako bi ključni vozači ili spoznori uvideli njegov talenat i uložili u njega. Nakon toga slede veći kupovi u Italiji, zatim Formula 3,2, i na kraju Formula 1, koju Uroš smatra ostvarivim i realnim ciljem.

Sa stečenim znanjem od oca i u školi, planira da otvori i automehaničarsku radnju, što će mu uštedeti i troškove automehaničara na stazi, jer u sadašnjoj srpskoj petoj klasi, ova usluga može da košta 100 evra po vikendu. Dok dobro karting vozilo košta minimum 8.000 evra.

Poput Nikija Laude koji je, ne samo jedan od najuspešnijih automobilista Formule 1, već je i poznat po tome da su mu bezbednost, pravila i staložena vožnja bili zaštitni znak, tako i Uroš Stevanović planira da stigne do Formule 1.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

To Top