Baldić: Planovi za 2022. zavise od epidemije i finansija

Požarevac

Društvo

Baldić: Planovi za 2022. zavise od epidemije i finansija

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Uprkos epidemiji koronavirusa i smanjenom budžetu, Turistička organizacija grada Požarevca uspela je da organizuje nekoliko tradicionalnih manifestacija u gradu. Planovi za 2022. godinu takođe će umnogome zavisiti od situacije sa koronom.

Vasilije Baldić, direktor ove organizacije, nada se da će se u narednoj godini sve vratiti u normalu i da će uspeti da realizuju sve planove.

Sa direktorom razgovaramo o najznačajnijim aktivnostima ove organizacije u prošloj, kao i planovima u Novoj godini.

Kakva je bila 2021. godina u poslovnom smislu i u kojoj meri ste, uprkos koronavirusu, uspeli da ostvarite zacrtane planove?

Ova godina je bila povoljnija i uspešnija u poređenju sa prethodnom, ali nedovoljno s obzirom na to da nam je budžet bio smanjen za 50 odsto. Ove godine nisu održani brojni sajmovi zbog epidemiološke situacije, od kojih su najveći u Novom Sadu i Beogradu, na kojima smo ranije prezentovali turističku ponudu Požarevca. Na sajmu u Kragujevcu nismo učestvovali, a bio je održan, iz razloga što nismo imali finansijskih sredstava. Ove godine Turistička organizacija Požarevca uspela je da organizuje i održi Ljubičevske konjičke igre, uz prisustvo publike, ali nije održan “Sajam cveća” i “Uskršnji etno festival”. Pored toga, održano je nekoliko manifestacija koje smo podržali, ali nismo bili direktni organizatori i to: ,,SFAS”, “Somovijada”, “Dubrovački kotlić” i “Boj na Prugovu”. Ove godine otvorena je pred Ljubičevske konjičke igre, 1. septembra,  izložbena postavka konjarstva na Hipodromu. Ona predstavlja novi turistički proizvod koji će biti u paketu usluga namenjenih đačkim ekskurzijama, pored rekreativnog jahanja konja i demonstracije ,,Ljubičevskog višeboja”.

Izložbena postavka konjarstva na Hipodromu

U martu smo dobili interaktivnu tablu koja je postavljena ispred požarevačke Turističke organizacije i na taj način smo neposredno dali mogućnost turistima da se informišu o svim potrebnim informacijama. U toku 2021. godine smo imali odličan odnos sa medijima, snimili smo devet televizijskih emisija o turističkoj ponudi našeg kraja.

Oko Nove godine TOGP je vrlo aktivna. Čime ste se rukovodili pri konačnoj odluci da ipak organizujete doček sa koncertom na trgu, uprkos koroni?

Turističa organizacija Požarevca organizuje već više od 20 godina doček Nove godine na trgu. S obzirom na to da se epidemiološka situacija trenutno stabilizovala i da se smanjuje broj zaraženih, odlučili smo da organizujemo doček i ove godine, jer nemamo zabranu organizacije na otvorenom prostoru. Vodili smo se i time se u Srbiji organizuju brojni skupovi ili utakmice sa mnogo ljudi.

Ove godine grad nije zanovio novogodišnju dekoraciju samo zato što je propala javna nabavka, ali je planirano za Požarevac i Kostolac oko 6,4 miliona dinara. Šta će biti s tim novcem?

Turistička organizacija Požarevca uspela je da popravi stare ukrase, kupili smo repromaterijal i spašavali ovo što smo imali. Prvobitna namera bila je da grad bude još lepše ukrašen, ali je propala javna nabavka zbog ponuđača koji nije imao bankarsku garanciju. Taj novac se vraća u gradsku kasu, a mi smo do 1,2 miliona utrošili na sitne ukrase, na šta smo imali pravo kada su istekli rokovi žalbe, bez raspisivanja javne nabavke.

Požarevac u prazničnom ruhu

Da li je Požarevac bio na mapi turista tokom  2021. godine?  

Požarevac i Viminacijum su bili atraktivni tokom 2021. godine za turiste, ali je primetno da su u toku epidemije preovladale, pre svega, pojedinačne i porodične posete, a ne đačke ekskurzije koje su bile dominantne pre epidemije koronavirusa. Kada je epidemiološka situacija dozvoljavala, turisti su obilazili sve sadržaje u gradu i okolini. Ono što je karakteristično za 2021. godinu je to što se intenzivno kategorišu privatni smeštaji, a Požarevac je dobio oko sedam ili osam takozvanih ,,stanova na dan” ili apartmana.

Šta biste izdvojili kao najveći uspeh TOGP tokom 2021. godine?

Veliki uspeh je što smo po prvi put organizovali jednodnevnu konferenciju o turizmu Braničeva, uz finansijsku pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je brojala oko 30 učesnika. U budućnosti planiramo da nastavimo sa organizacijom sličnih konferencija, ukoliko dobijemo sredstva. Pored toga, Turistička organizacija Požarevca osvojila je polovinom oktobra prvu nagradu za najoriginalniji suvenir i drugu za turističku publikaciju na izložbi u Kruševcu. Učestvovali smo onlajn u svim oblicima edukacije, neposredno u nekoliko radionica u organizaciji Turističke organizacije Srbije, a u julu smo jednoj bili i domaćin. Još jedan uspeh u ovoj godini je taj što smo pre nekoliko dana predstavili projekat „Putevima rimskih imperatora“, koji je važan za razvoj Požarevca i Srbije u kulturno-turističkom smislu.

>>PREDSTAVLJEN PROJEKAT ,,PUTEVIMA RIMSKIH IMPERATORA”<<

Ima li TOGP planove za 2022. godinu, ako uzmemo u obzir da je i dalje aktuelna epidemija?

Planovi Turističke organizacije Požarevac su još uvek u izradi, a direktno zavise od epidemioloških mera u Republici Srbiji i finansijskih sredstava. Nadam se da će se sve u narednom periodu vratiti u normalu i da ćemo učestvovati na svim sajmovima i događajima u Srbiji i inostranstvu kao i prethodnih godina. U planu nam je, ako imamo dovoljno finansijskih sredstava, da predstavimo turističku ponudu našeg grada u Moskvi, Sofiji i Banjaluci. Pored toga, trudićemo se da pratimo sve savremene trendove kada su u pitanju mediji i prezentovanje. Takođe, za narednu godinu u planu su bitni projekti koji se odnose na turističku signalizaciju koja će koštati oko dva miliona dinara, izgradnju toaleta na požarevačkom Hipodromu, ispod tribina, sa svim prilazima za hendikepirana lica, u iznosu od oko tri miliona dinara. Još uvek nije realizovan projekat start mašine, koji je izrađen prethodne godine, ali nije bilo finansijskih sredstava, pa je onda usledila inflacija na svetskom tržištu metala. Vrednost radova se sa tri povećala na šest miliona dinara, ali se nadamo da ćemo sprovesti taj projekat naredne godine.

Svim građanima Požarevca želim puno sreće, zdravlja i radosti u Novoj 2022. godini.

To Top