Bliži se žetva, da li će poljoprivrednici imati kome da prodaju pšenicu?

Braničevo

Poljoprivreda

Bliži se žetva, da li će poljoprivrednici imati kome da prodaju pšenicu?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ imali su sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a potom i u Direkciji za robne rezerve. Glavna tema bila je kome da prodaju višak pšenice.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“, kaže da su u petak, 10. marta, imali sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kome su prisustvovali Nenad Dolovac, savetnik ministarke poljoprivrede, i šef kabineta Marko Saranovac. Gorući problem su, kaže, zalihe pšenice koje nisu izvezene prošle godine, zbog odluke države da čuva prehrambenu sigurnost.

Po njegovim rečima, prošle godine kada je zabranjen izvoz pšenice, mogla je da se izveze za 40 dinara po kilogramu, a sada su cene pale ispod 30 dinara i nema tražnje.

"Prošle godine kada je ukinuta zabrana izvoza pšenice izvezeno je svega 400 hiljada tona, a do žetve je ostalo da se proda još oko 1,4 miliona tona. To su podaci koje smo dobili iz Direkcije za robne rezerve. Trgovina je potpuno stala i pred žetvu koja će biti za tri meseca cena pšence verovatno će biti oko 25 dinara”, kazao je Savić za E-Braničevo i naglasio da ne vidi kako poljoprivreda može da opstane u takvim uslovima.

Ukoliko se ništa ne preduzme desiće se nakon žetve, tvrdi Savić, da država neće vršiti otkup pšenice jer neće imati gde da je smesti, što će dovesti do velikog nezadovoljstva poljoprivrednika.  

Pored toga, poljoprivrednici su nezadovoljni i visinom subvencija po hektaru koje nisu povećane u odnosu na prošlu godinu, a repromaterijal je znatno poskupeo.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav konkretan dogovor u vezi pšenice i visine subvencija, već je ostalo na tome da im je potrebno vreme da razmisle o mogućim rešenjima aktuelnih problema.

„U ministarstvu stalno pričaju o eAgraru, ali nama to ništa ne rešava jer na osnovu toga mi ne dobijamo veće subvencije. To je samo kupovina vremena kako ne bismo ponovo izlazili na ulice“, smatra Savić i dodaje da ukoliko država ne ponudi neko prihvatljivo rešenje poljoprivrednici će biti prinuđeni da preduzmu neke radikalnije mere.

Oni su poslali poziv ministarki poljoprivrede, Jeleni Tanasković, da dođe 17. marta u Požarevac i da na sastanku zajednički pronađu rešenje problema.

 

To Top