Brojni događaji povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav

Veliko Gradište

Događaji

Brojni događaji povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav

Foto: Opština Veliko Gradište/fb

How Good Of A Friend Are You Really?

U opštini Veliko Gradište nizom kulturnih, sportskih i edukativnih manifestacija biće obeležen Međunarodni dan reke Dunav.

U susret Međunarodnom danu reke Dunav, koji se obeležava 29. juna, JVP ,,Srbijavode“ i opština Veliko Gradište, organizovali su niz edukativnih radionica vezanih za ovu manifestaciju.

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište u saradnji sa projektom ,,@EU za kulturno nasleđe i turizam”, Sportskim savezom, JPV ,,Srbija vode,, i Vatrogasno-spasilačkom jedinicom iz Velikog Gradišta, organizovala je bogat program danas, 28. juna.

Danas u 18 časova program počinje predstavom ,,Crvenkapa Zelenkapić”, u izvođenju Svjetlane Stokić i Svetlane Jevtić. Biće оdigrana i fudbalska utakmica između škole fudbala ,,Stari grad” i fudbalskog kluba ,,Pinkum”, a  sa ciljem da se ulepša priobalje Dunava, najmlađi učesnici pomoći će u sađenju biljaka, dok su deca školskog uzrasta nacrtala radove na kojima je predstavljen njihov život pokraj Dunava.

Centralni deo obeležavanja biće u sredu, 29. juna  u ,,Ramskoj tvrđavi”, gde će nastupiti solista Fedor Rudin i Jan Fogler, violončelista Bečke filharmonije.

Prethodnih dana deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovnih škola imala su priliku da se na kreativan način upoznaju sa temom odbrane od poplava. Tokom trajanja radionice predstavnici JVP ,,Srbijavode“ govorili su učesnicima o poplavi, prirodnoj katastrofi koja je jedna od najčešće zastupljenih na ovom području i načinima ponašanja u slučaju da se suoče sa istom.

Kreativne radinice za najmlađe

Kroz sportsko-rekreativni program učesnicima je i prikazano kako se pune vreće za odbranu od poplava peskom, kao jedan od oblika preventivnog delovanja u slučaju nailaska velikih voda, prvenstveno za mesta koja nisu zaštićena odbrambenim nasipima.

Deca uče o odbrani od poplava

Učenicima starijih razreda prikazan je i edukativni film o reci Dunav, nakon čega su učenici bili u mogućnosti da provere svoje znanje o jednom od najdragocenijih resursa koji imamo na našim prostorima – reci Dunav.

To Top