Cink za jak imunitet

Braničevo

Zdravlje

Cink za jak imunitet

Foto: Pixabay

How Good Of A Friend Are You Really?

Cink je drugi najzastupljeniji element u tragovima u čovekovom organizmu, odmah posle gvožđa. Uprkos tome, malo ljudi zna koliko je on važan da bi organizam funkcionisao kako treba.

Cink podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i, istovremeno, sazrevanje takozvanih T-limfocita. Oni su neophodni da bi se organizam odbranio od klica. Osim toga cink sprečava upale i suzbija viruse. On ne dozvoljava da se virusi kijavice razmnože i preko sluzokože disajnih puteva prodru u telo.

Ako snabdevate organizam cinkom, možete da ublažite simptome prehlade i brže ćete ozdraviti, pri čemu se preporučuju doze od 10 do 20 miligrama cinka dnevno.Sem toga, cink deluje i kao antioksidant, a to znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala, sprečavajući pojavu raka. Osim toga, ovaj element podstiče proizvodnju krvi, što je veoma važno za pacijente obolele raka koji su podvrgnuti zračenju, jer zračenje smanjuje broj crvenih i belih krvnih zrnaca. Stručnjaci preporučuju konzumiranje najmanje 10 do 15 miligrama cinka dnevno.

Potrebe za cinkom zavise i od individualnih faktora, kao što su starost, pol i fizička kondicija. Za vreme menstruacije žena gubi i mineralne supstance, te bi u ovom periodu trebalo posebno da obrati pažnju na to da sa hranom unosi dovoljnu količinu cinka u organizam. Trudnicama, ženama u fazi dojenja i hronično obolelima potrebno je 25 miligrama dnevno. I sportistima je potrebno više cinka, budući da sa jednim litrom znoja izgube jedan do 1,2 miligrama ovog minerala.

Za povećanje mišićne mase potrebne su prilično velike količine cinka. Pošto se u organizmu ne stvaraju rezerve cinka, mala je mogućnost da dođe do predoziranja.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top