Danas je Đurđevdan, jedna od najvećih slava

Braničevo

Društvo

Danas je Đurđevdan, jedna od najvećih slava

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas pravoslavni vernici proslavljaju Đurđevdan, hrišćanski i narodni praznik kojim se obeležava uspomena na Svetog Đorđa, svetog velikomučenika i pobedonosca koga slavi veliki broj porodica kao svoju krsnu slavu.

Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Đorđa, koje se desilo 23. aprila 303. godine. Sveti Georgije, Đurđe ili Đorđe, kako ga Srbi zovu, na ikonama se prikazuje u ratničkoj opremi na konju kako dugim kopljem probada aždaju, koja simbolizuje mnogobožačku silu čiji su vladari progonili hrišćane. Car Konstantin je ubrzo nakon toga zaustavio progone i Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo proglasio za zvaničnu crkvu u Rimskom carstvu.

Običaji i verovanja

Glavni običaji koji se vezuju za ovaj praznik su pletenje venaca od raznog cveća, umivanje sa vodom u koju je potopljeno bilje i kupanje na reci.

Veruje se da na Đurđevdan treba požuriti i u rano jutro izaći na polja kako bi se bralo cveće, uglavnom đurđevak, mlečika, maslačak, jorgovan od kojih bi se pleo venčić koji se kači na vrata kapije i tu ostaje do naredne godine, kada se menja novim.

Mnogi prave krstove od leskovog pruća i stavljaju ih po njivama, baštama i zgradama kako bi ih sačuvali od grada.

U nekim krajevima uoči Đurđevdana, domaćica spušta u posudu punu vode razno prolećno bilje, a onda odmah spušta dren, pa za njim zdravac i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa, a zatim to stavlja pod ružu u bašti da prenoći. Ujutru se svi redom umivaju tom vodom, deca kako bi bila  zdrava kao dren, devojke da bi im se momci udvarali, stariji da bi bili zdravi i domaćin da mu kuća bude dobro čuvana.

Veliku važnost ima i kupanje na reci, pre sunca, a takođe zbog zdravlja ljudi su se ranije kitili cvećem i biljem, opasivali se vrbovim i drenovim prućem.

Ovaj praznik naročito poštuju stočari. Ovog dana se stoka isteruje u planine na letnje paše. Tada se kolje prvo jagnje čijom su se krvlju, radi zdravlja, ukućani mazali po čelu i obrazima. Sakramentalna žrtva jagnjeta, s kojim se „pričešćuju“ sva deca, je ujedno i najvažniji od običaja za taj dan.

Na Đurđevdan po verovanju ne valja spavati, da ne bi kasnije bolela glava, a ako je neko spavao onda na Markovdan treba da spava na tom istom mestu.

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro sledi plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan pada kiša očekuje se sušno leto.

To Top