Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinograda

Braničevo

Društvo

Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinograda

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, čuvara useva od nepogoda i štetočina i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana.

Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj ali pobožnoj porodici. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama lečio.

Postoji predanje da se Gordijana, careva kči, teško razbolela i poremetila sa umom. Mnogi lekari pokušali su da je izleče ali bezuspešno. Kada se zli duh javio iz devojke, rekao je da ga iz nje ne može isterati niko drugi, nego jedino čovek po imenu Trifun. Čuvši to, car je pozvao sve ljude sa ovim imenom iz carstva. Niko nije uspeo da je izleči. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je iscelio Gordijanu.

Car Gordije bogato je nagradio Trifuna. Svo bogatstvo mladić je na povratku podelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Nakon isceljenjem mnogi primiše hrišćansku veru.

Međutim, kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije želeo da se odrekne Hrista i svoje vere, svetom Trifunu su odrubili glavu. Pogubljen je od strane cara 250. godine. Sahranjen je u Kampsadi gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandžije. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Danas zapadna crkva i njeni vernici obeležavaju Dan Svetog Valentina. Ovaj praznik je postao sve prisutniji u Srbiji, a uglavnom ga slave mladi.

To Top