Slavimo Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda

Braničevo

Društvo

Slavimo Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, čuvara useva od nepogoda i štetočina i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana.

Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj ali pobožnoj porodici. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama lečio.

Postoji predanje da se Gordijana, careva kči, teško razbolela i poremetila sa umom. Mnogi lekari pokušali su da je izleče ali bezuspešno. Kada se zli duh javio iz devojke, rekao je da ga iz nje ne može isterati niko drugi, nego jedino čovek po imenu Trifun. Čuvši to, car je pozvao sve ljude sa ovim imenom iz carstva. Niko nije uspeo da je izleči. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je iscelio Gordijanu.

Car Gordije bogato je nagradio Trifuna. Svo bogatstvo mladić je na povratku podelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Nakon isceljenjem mnogi primiše hrišćansku veru.

Međutim, kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije želeo da se odrekne Hrista i svoje vere, svetom Trifunu su odrubili glavu. Pogubljen je od strane cara 250. godine. Sahranjen je u Kampsadi gde je i rođen.

Koji su običaji vezani za ovaj praznik?

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandžije. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Na ovaj praznik se i predviđa vreme. Naime, ako na svetog Trifuna pada kiša rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina. Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna. Narod je od davnina verovao da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi - ljubav.

Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

Danas mnogi slave Dan zaljubljenih

Dan Svetog Valentina, odnosno Dan zaljubljenih, 14. februara obeležavaju zapadna crkva i njeni vernici. Širenjem konzumentske kulture ovaj praznik je postao sve pristuniji i u Srbiji, a glavnom ga slave mladi.

To Top