Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja

Braničevo

Zdravlje

Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Ove godine obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja uz slogan „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve,” pružiće mogućnost, prvenstveno onlajn s obzirom na pandemiju izazvanu virusom kovid 19, da svi mi učinimo nešto konkretno kako bi očuvali mentalno zdravlje tokom pandemije.

Pandemija koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je dugoročne posledice po mentalno zdravlje. Neke osobe, uključujući zdravstvene radnike, osobe koje žive same, osobe u izolaciji i karantinu, članovi porodica zaraženih osoba, kao i osobe sa već postojećim mentalnim poremećajima, bile su posebno pogođene tokom pandemije.

Takođe, uticala je i nastaviće da utiče na osobe svih starosnih dobi, i to na mnogo načina: putem proživljenog straha od zaražavanja, preživljenog gubitka bliskih članova porodice, stalnom strepnjom od gubitka posla, ili pak kroz osećaj usamljenosti zbog socijalne distance.

Tokom pandemije kovida-19 došlo je do značajnog narušavanja sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja, što je za posledicu imalo primenu novih načina pružanja usluga – pre svega korišćenjem digitalnih tehnologija (usluga telemedicine) ili pak korišćenjem dežurnih telefonskih linija.

Zavod za javno zadravlje Požarevac, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga, podržava sve konkretne akcije u cilju očuvanja mentalnog zdravlja, više o tome OVDE.

U emisiji Klinika autorka i voditeljka, Ana Grujić, razgovarala je sa prim. dr Slobodanom Petrovićem, psihijatrom u Opštoj bolnici Požarevac, o takozvanom korona stres sindromu i mentalnom zdravlju nacije u jeku epidemije. Emisiju možete pogledati OVDE.

 

To Top