Danas je Svetski dan kontracepcije

Braničevo

Zdravlje

Danas je Svetski dan kontracepcije

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Širom sveta danas se obeležava Dan kontracepcije. Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja.

U skoro svim regionima sveta učestalost korišćenja kontraceptivnih metoda je najveća među ženama generativnog doba, odnosno od 15 do 49 godina, koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Posmatrano na globalnom nivou, 63 odsto žena u generativnom dobu koje su u braku ili vanbračnoj zajednici koristi neki oblik kontracepcije. Upotreba kontracepcije bila je iznad 70 odsto u Evropi, Latinskoj Americi, na Karibima i u Severnoj Americi, dok je u srednjoj i zapadnoj Africi bila ispod 25 odsto.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 214.000.000 žena generativnog doba iz zemalja u razvoju koje ne koriste nikakvu metodu kontracepcije imaju nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom.

 Prema procenama SZO, upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308.000.000 neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67.000.000 neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.

Takođe, prema njihovim procenama, oko 15.000.000 adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23.000.000 adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Neke metode kontracepcije mogu da spreče prenošenje HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija. Žene koje žive sa HIV-om imaju u većem procentu nezadovoljenu potrebu za planiranjem porodice i uslugama reproduktivnog zdravlja u odnosu na opštu populaciju, delimično zbog nedostatka ulaganja u integrisane usluge planiranja porodice.

Stanovništvo u Republici Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu, piše na sajtu ZZJZ Požarevac.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

To Top