Danas slavimo Mratindan

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Mratindan

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Čuvena je izreka u narodu koja se zadržala do danas: "Sveti Mrata, sneg na vrata", kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine. Veruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti - ako je maglovito zima će biti promenljiva, a ako je vedro i sunčano, biće mraza.

Postoji verovanje od davnina da je Sveti Mrata zaštitnik vukova i da ih danas saziva i određuje koliko ovaca kojem domaćinu smeju da pojedi tokom zime. Iz tog razloga se na današnji dan ovce i stoka ne izvode iz torova i štala.

Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere, a ne rade ni obućari i krojači. U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša.

To Top