Zgrada Komande garnizona vraćena Braničevskoj eparhiji (VIDEO)

Požarevac

Društvo

Zgrada Komande garnizona vraćena Braničevskoj eparhiji (VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Okončan proces, zgrada Komande garnizona u Požarevcu vraćena je Braničevskoj eparhiji, kazao je episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije za E-Braničevo.

Vladika kaže da se sada smo čeka da grad Požarevac pronađe objekat za smeštaj kancelarija požarevačkog garnizona.

Po vladikinim rečima, Braničevskoj eparhiji  između ostalog nedostaju  kancelarije za sveštenike, prostor za biblioteku i riznicu, a upravo sve to poseduje ovaj dvor, jer je namenski građen za potrebe eparhije, odnosno crkve.

VLADIKA IGNATIJE: ZGRADA KOMANDE GARNIZONA BIĆE VRAĆENA CRKVI

Zgrada Komande garnizona u Požarevcu zidana je u periodu od 1938. do 1939. godine u srpsko-vizantijskom stilu, jer je u njoj trebalo da bude smešten dvor Braničevske eparhije. Međutim, crkva je ovaj objekat koristila svega nekoliko meseci, jer je ubrzo počeo Drugi svetski rat, a njega su zauzeli Nemci i pretvorili ga u svoju komandu. Nakon završetka rata, partizani su zadržali istu namenu, a potom je u vreme bivše Jugoslavije ovaj objekat pretvoren u vojnu kantinu.

Kada su predstavnici Vojnog sindikata Srbije odlučili 2018. godine da renoviraju unutrašnjost ovog objekta ispod starog maltera pronašli su freske i saznali da je tu bila crkva posvećena Svetom Kozmi i Damjanu.

To Top