Dimitrijević: Novo vodoizvorište za stabilno vodosnabdevanje

Požarevac

Društvo

Dimitrijević: Novo vodoizvorište za stabilno vodosnabdevanje

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Iza JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac je jedna teška godina. Dugo i sušno leto i nedostatak radne snage otežali su poslovanje. Ipak, direktor ovog preduzeća kaže da imaju razloga da budu zadovoljni jer su uspeli da obezbede ono najvažnije - zdravu pijaću vodu za sve građane.

O problemima tokom 2021. godine i načinima na koje su iz rešavali, kao i o planovima za 2022.  Razgovarali smo sa Aleksandrom Dimitrijevićem, direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac.

Kada na kraju 2021. godine podvučete crtu, šta možete da kažete o poslovanju „Vodovoda“, da li ste zadovoljni?

Godina za nama je bila dosta naporna i teška za „Vodovod“  iz više razloga. Pored pandemije koja još uvek traje i velikog broja izostanaka s posla zbog bolovanja, na poslovanje su dosta uticali vremenski uslovi. Bilo je izuzetno toplo leto i velike količine vode su trošene. Ipak, kompletnu godinu prebrodili smo bez većih problema, čak i u onom udarnom delu kada su bile visoke temperature Požarevac je bio jedan od retkih gradova koji nije imao ni restrikcije vode, ni smanjenje pritiska. I kvalitet vode je bio konstantan cele godine,  nivo nitrata i mangana je bio od 32 do 34 miligrama, što je daleko od graničnih vrednosti. U seoskim vodoizvorištima imali smo iste probleme, to su bile velike potrošnje, ali uspeli smo i to da premostimo bez restrikcija. Samo je tokom leta bilo problema na delu mreže kod „Šećerane“ i MUP-a, ali su bili tehničkog tipa, pa su brzo otklonjeni.

Cisterna sa pijaćom vodom tokom letnjih meseci u centru grada

Koliko često se rade analize vode i koje se sve to analize rade?

Rade se analize na petnaestak tačaka u gradu, konstantno se prati nivo nitrata, nitrita, sulfata i mangana. Zavod za javno zdravlje Požarevac na nedeljnom nivou radi analize, a imamo i svoju laboratoriju koja svakodnevno proverava kvalitet vode. Ove godine u našoj internoj laboratoriji je urađeno oko 4.500 analiza, a od strane Zavoda za javno zdravlje i Instituta „Batut“ koji smo povremeno angažovali, bilo je oko 1.400 analiza. Sve se prati - izvorišta i bunari, vodovodne mreže u gradu, po selima, kao i u Kostolcu. Proverava se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost vode.

Šta najviše utiče na kvalitet vode, da li su to vremenski uslovi, padavine, azbestne cevi ili nešto drugo?

Na prisustvo nitrata, mangana i nitrita najviše utiču vremenski uslovi, kada duži vremenski period nema kiše pa opadne nivo Morave. Što se tiče cevovoda, to uopšte nema uticaj.

Da li su sada u odnosu na prošlu godinu smanjeni gubici vode koji se dešavaju u sistemu?

Nisu, oni se drže stalno na nekom istom nivou već dugi niz godina, s tim što to nisu samo pucanja, defekti na mreži, imamo dosta administrativnih gubitaka. To su neovlašćeno priključivanje, manipulacije sa vodomerima i nelegalni priključci. Ove godine smo omogućili da se i ti nelegalni priključci uvedu u neku privremenu evidenciju i da uđu u sistem naplate. Veliki je broj takvih problema, po nekoj proceni ima oko dve hiljade nelegalnih priključaka. Za oko mesec dana uveli smo 400  nelegalnih priključaka u sistem, tako da smo počeli da uvodimo red u tom delu i na jedan način povećavamo prihode firme, na drugi rešavamo velike tehničke probleme. To su veliki problemi koji iziskuju velike rashode.

Gubici vode na istom niovu kao ranijih godina

Činjenica je da se problemi sa vodosnabdevanjem u Požarevcu mogu rešiti izgradnjom fabrike vode o kojoj se dugo priča. Ima li tu ikakvih pomaka?

Pošto postojeće vodoizvorište „Ključ“ ne može da obezbedi ni kvalitet, ni potrebne količine vode za grad, cele prošle godine radili smo ispitivanja na terenu grada Požarevca sa ciljem da pronađemo gde bi moglo da bude neko alternativno izvorište. Trenutno imamo jednu lokaciju „Jagodice“ koja je dala dobre rezultate i radimo na dobijanju saglasnosti od ministarstva za istražna prava. Bilo bi to novo vodoizvorište sa postrojenjem za preradu vode. Vodoizvorište „Ključ“ bi ostalo kao rezervno izvorište do izgradnje fabrike vode. To je veliki posao koji bi trebao da počne ove godine. Velika sredstva su potrebna za tako nešto, ali bi time sva seoska naselja na teritoriji Požarevca i delom Kostolca bila povezana.

Od 1. januara poskupele su neke usluge „Vodovoda“,  ali ne i voda. Da li će to ostati tako tokom cele godine ili može doći do poskupljena?

Voda, kanalizacija i računi građana apsolutno nisu tema povećanja sada. Urađena je odluka o komunalnoj delatnosti koja je malo modernija, radilo se do sada po odluci iz 2002. godine. Imamo i neke nove usluge, između ostalog je privremeno evidentiranje, koje nije postojalo u cenovniku. Ovaj cenovnik je u stvari usaglašavanje sa novom odlukom. Najveći uticaj na povećanje cene vode imaće povećanje cene struje, za šta ima najava. Imamo ugovor sa garantovanom cenom do kraja maja.

Da li imate dovoljan broj radnika, imate li tu problema?

Imamo problema sa brojem izvršilaca na održavanju vodovodne i kanalizacione mreže, što je nama najbitnije.Tu imamo manjak ljudi, vrlo teško se i nalaze radnici, a povećala se dužina mreže u gradu. Potrebna nam je saglasnost ministarstva i to je problem. Mi pored Požarevca imamo vodoizvorište i u Kostolcu, četiri seoska i još jedno treba da preuzmemo, a to iziskuje dosta radne snage.

Sedište JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Požarevcu

Koje ste projekte predvideli za 2022. godinu?

Naš osnovni cilj biće da nastavimo sa svim istražnim radovima na novom vodoizvorištu, to je prioritet. Aplicirali smo kod Ministarstva za zaštitu životne sredine za osposobljavanje izvorišta „Meminac“, aktiviranjem sistema reversne osmoze. Pored toga, u februaru bi trebalo da počne bušenje dubokih bunara na potezu „Ključa“ i „Meminca“ koji bi dali nekih 30 litara u sekundi vode koja nije opterećena ni manganom, ni nitratima i koja će pomoći da premostimo taj problem i sa količinom i sa kvalitetom vode. Očekujemo ove godine i početak izgradnje novog postrojenja za preradu otpadnih voda. To bi finansiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačka razvojna banka. Dakle, sredstva su obezbeđenja, još samo neke tehničke stvari nedostaju. Završen je značajan deo projekta, a ove godine se očekuje pokretanje međunarodnih tendera i početak izgradnje postrojenja. Projekat je urađen za kapacitet postrojenja koji pokriva potrebe 77.000 stanovnika. Postrojenje će se nalaziti iza Hipodroma, na lokaciji gde se šezdesetih godina takođe nalazimo postrojenje za otpadne vode.

Svim građanima želimo prvenstveno dobro zdravlje u novoj godini, mnogo sreće i uspeha u životu i radu.

To Top