Papović: Uređena parkirališta i rešavanje problema parkiranja prioriteti (FOTO)

Požarevac

Društvo

Papović: Uređena parkirališta i rešavanje problema parkiranja prioriteti (FOTO)

Foto: JKP Parking servis, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Rekonstrukcija parkirališta ,,Pijaca“, uvođenje ,,B zone“ u „Lameli” i „parking pass“ kartice najznačajnije su aktivnosti JKP ,,Parking servis“ u 2021. godini. O svemu što je urađeno u ovoj i najznačajnijim projektima u novoj godini razgovarali smo sa Marijom Papović, direktorkom JKP ,,Parking servis” Požarevac.

Ove godine JKP „Parking servis“ obeležilo je jubilej – 15 godina rada. Da li ste uspeli da ispunite zacrtane ciljeve?

Sve ono što smo planirali za ovu godinu smo i realizovali u rokovima koje smo zacrtali, a sve što je realizovano pokazalo je efekte kakve smo i očekivali. To se posebno odnosi na rekonstrukciju posebnog parkirališta ,,Pijaca“ u ulici Moše Pijade, čije je otvaranje bilo 2. avgusta, na dan jubileja JKP ,,Parking servis“, 15 godina od osnivanja, kada su građani imali i besplatno parkiranje na ovoj lokaciji. Kao nešto najznačajnije u ovoj godini izdvojiću i priznanje koje smo dobili na kraju godine od Udruženja parkirališta Srbije za doprinos razvoju delatnosti parkirališta na teritoriji Republike Srbije i radu ovog Udruženja.

Priznanje pripalo požarevačkom preduzeću

Koliko je koštala investicija parking „Pijaca“ i šta je sve podrazumevala rekonstrukcija?

Rekonstrukcija posebnog parkirališta ,,Pijaca“ predstavljala je naš najveći cilj i poduhvat u ovoj godini, s obzirom na to da je jedno od najvećih i najfrekventnijih parkirališta u Požarevcu. Grad Požarevac je za kompletno parterno uređenje, asfaltnu podlogu i obeležavanje parking mesta, izdvojio iz budžeta 5,4 miliona dinara.  JKP ,,Parking servis“ je iz sopstvenih sredstava investirao u novu naplatnu parking kućicu, novi set naplatnih rampi na ulazu i izlazu, brojač parking mesta na ulazu i novu ogradu, što je koštalo 2 miliona dinara. Rekonstrukcijom ovog parkirališta i izmeštanjem ulaza dobili smo funkcionalnije parkiralište sa većim brojem parking mesta. Uspeli smo uz velike napore da parkiralište bude minimalno van funkicije, samo dve nedelje koliko je trajalo asfaltiranje i obeležavanje parking mesta i jako sam ponosna na to.

Rekonstruisano parkiralište „Pijaca“

Ove godine uvedeno je blokovsko parkiranje u „Lameli“.Koliko su time stanari zadovoljni i da li se uvođenje blokovskog parkiranja pokazalo kao dobra praksa?

Blokovsko parkiranje u ,,Lameli” uvedeno je od 1. juna, a građani koji žive na ovoj lokaciji su zadovoljni, obzirom da im je rešen decenijski problem. Namera i cilj uvođenja ,,B zone” na ovoj lokaciji bio je obezbeđenje slobodnih parking mesta za stanare, i formiranje jedne brze zone u kojoj Vi uvek možete da pronađete slobodan parking i da se zadržite sat, dva. B zona podrazumeva najkraće zadržavanje do dva sata i najskuplji sat parkiranja, čime smo ostvarili veću frekvenciju vozila, jer smo većinu vozača preusmerili u jeftinije delove javnog parkirališta u gradu.

Uvedeno blokovsko parkiranje u „Lameli“

Da li su građani dovoljno informisani o „parking pass“ karticama i u kojoj meri se vozači odlučuju za njihovu kupovinu?

„Parking pass“ kartice puštene su u prodaju 24. maja ove godine. Građani su već upoznati sa tim da se ove kartice koriste na posebnim parkiralištima na rok na koji su ograničene – 24 sata, tri dana ili sedam dana, uz neograničen broj ulazaka i izlazaka. Cilj ovih kartica je da se omogući duže parkiranje u centru grada, s obzirom na to da je u centralnoj gradskoj zoni parkiranje ograničeno na tri sata. „Parking pass“ karticama smo omogućili celodnevno ili višednevno parkiranje u centralnoj zoni grada, po veoma stimulativnim cenama što se pokazalo kao opravdano i korisno. Kartice se mogu kupiti na svim posebnim tj. zatvorenim parkiralištima.

Koliko je „Garaža Takovska“ doprinela rešavanju problema parkiranja u Požarevcu i da li postoji potreba za povećanjem broja parking mesta?

Mesečne karte za ,,Garažu Takovska” puštene su u prodaju 1. februara ove godine. Građani su to tražili, obzirom na to da je ovo parkiralište u centralnoj gradskoj zoni, sa najvećim brojem parking mesta , i da samim tim uvek mogu naći slobodno mesto. Mesečna karta se prodaje po veoma stimulativnoj ceni od 2500dinara. Potreba za povećanjem broja parking mesta uvek postoji, jer su različite lokacije opterećene u pojedinim delovima dana. Na primer, bilo je govora da garaža bude izgrađena na parking prostoru ,,Pijaca”, ali nas je od nje odvratilastudija koja je pokazala da bi ona bila iskorišćena samo do 14 sati i ne bi ispunila svoju svrhu, zbog čega smo rešili da bude izgrađena u Takovskoj ulici. Njena opravdanost se posebno pokazala u letnjem periodu, kada je centar grada bio zatvoren i kada su dolazili građani iz dijaspore. Istu situaciju očekujemo i sad oko novogodišnjih praznika. Požarevcu su potrebna još dva takva objekta kako bi problem parkiranja, pogotovo u prepodnevnim časovima, bio rešen.

„Garaža Takovska“ispunila svoju svrhu

Koliko je kazni za nepropisno parkiranje naplaćeno 2021. godine i koliko vozila je odneo pauk?

Mi smo uvođenjem 50 odsto popusta na kazne umanjili stepen izrevoltiranih građana, neplaćenih kazni i prinudnih naplata potraživanja. Ove godine beležimo manji broj izdatih kazni, ali je efekat na uplatu parkinga SMS-om bio drastičan. U ovoj godini smo ostvarili 100.000 SMS poruka više u odnosu na prvobitni plan, što pokazuje da naša ideja sa uvođenjem tog popusta nije bila da više kažnjavamo, već da se poveća naplata parkiranja. U ovoj godini pauk služba je ostvarila manji broj intervencija nego što je to predviđeno, s obzirom na epidemiološku situaciju i manje kretanje građana. Međutim,naš cilj nije broj intervencija, već da vozila preusmerimo u regularne zone parkiranja.

Da li sa trenutnim brojem radnika uspevate da realizujete sve poslove ili imate potrebu za zapošljavanjem novih kadrova?

JKP ,,Parking servis” ima potrebu za većim brojem radnika i proširenjem kadrovskog kapaciteta, ali zbog zabrane zapošljavanja trenutno nismo u mogućnosti da zaposlimo nove ljude. Posebno se to odnosi na službu opštih parkirališta, jer bismo većim brojem kontrolora na ulici uspeli da povećamo i frekvenciju vozila na opštim parkiralištima. Pored toga, imamo ideju formiranja posebnog parkirališta, koje bi bilo uređeno kao depo, s obzirom na to da nemamo poseban objekat depoa za nepropisno parkirana vozila koja odnese pauk služba, za šta je takođe potrebno kadrovsko pojačanje.

Plan za narednu godinu je već napravljen. Koji su najznačajniji projekti ?

Za narednu godinu smo planirali kompletnu rekonstrukciju parkirališta ,,Načelstvo“, što je poslednje posebno parkiralište koje iziskuje kompletnu rekonstrukciju. Za razliku od parkirališta ,,Pijaca”, ovo će biti kompletna investicija iz sopstvenih sredstava ,,Parking servisa“, u vrednosti od oko 5 miliona dinara, od toga 2,2 miliona za parterno uređenje. Pored partnernog uređenja, parkiralište ,,Načelstvo” će dobiti novu naplatnu parking kućicu, novi set naplatnih rampi na ulazu i izlazu, brojač parking mesta na ulazu i novu ogradu. Takođe, do kraja naredne godine planirano je i uređenje bloka ,,Đura Jakšić”. U toku je izrada urbanističkog projekta.. Naši planovi nisu preambiciozni, ali nam je primarni cilj u narednoj godini da nastavimo sa uređenjem parkirališta i širenjem parking zona u gradu.

Svojim dragim sugrađanima želim sve najlepše u Novoj godini, puno zdravlja i uspeha na ličnom i poslovnom planu, i da u miru i sreći sa svojim najbližima provedu predstojeće praznike.

To Top