EU doprinela boljim uslovima života stanovništva u 99 lokalnih samouprava (FOTO)

Braničevo

Događaji

EU doprinela boljim uslovima života stanovništva u 99 lokalnih samouprava (FOTO)

Foto: EU PRO

How Good Of A Friend Are You Really?

Na svečanosti koja je održana juče u hotelu „Metropol“ u Beogradu predstavljeni su rezultati koje je tokom tri godine rada razvojni program EU PRO ostvario u saradnji sa 99 lokalnih samouprava, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Otvaranje preko 1.700 novih radnih mesta, doprinos privlačenju novih investicija u vrednosti od 30 miliona evra, kao i bolji kvalitet života za više od 162.000 ljudi koji sada imaju unapređen pristup komunalnim, zdravstvenim i socijalnim uslugama, i obrazovanju, samo su neki od rezultata koje je tokom tri godine rada razvojni program EU PRO ostvario.

„Uspeli smo kroz EU PRO program da unapredimo poslovni ambijent u lokalnim samoupravama, preduzetništvo i inovacije kao i dostupnost kulturnih i drugih sadržaja i tako doveli do jednog od najvažnijih ciljeva evropskih integracija, a to jeste smanjenje teritorijalnih nejednakosti ali i smanjenje migracije iz sela u gradove”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

 

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

Ona je naglasila da je EU PRO program jedan od važnijih projekata koji pokazuje sinergiju ciljeva i dobrih rezultata Vlade Srbije i Evropske unije kao najvećeg donatora.

„Ovim programom mi smo se pomerili iz Beograda i koridora 10 i kao što jeste cilj evropskih integracija otišli mnogo dalje do 99 lokalnih samouprava ”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, navodeći već vidljiv pozitivan doprinos 341 projekta koji je EU PRO sproveo u oblasti unapređenja konkurentnosti preduzeća, povoljnog poslovnog okruženja infrastrukture i socijalne inkluzije.

 

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji

Fabrici je naveo da su 203 preduzeća koja su podržana preko programa otvorila 582 radna mesta od čega skoro polovina čine žene, dok je sa lokalnim samoupravama sprovredeno 95 projekata koji su doprineli unapređenju lokalne privrede. Jedan deo sredstava EU PRO je preusmerio na nabavku hitne medicinske i nemedicinske opreme potrebne u borbi protiv širenja koronavirusa.

„EU PRO je postigao vidljive rezultate i doprineo društvenom i ekonomskom razvoju Srbije stvarajući uslove za nove investicije i radna mesta, unapređujući socijalnu infrastrukturu i inkluziju stvarajući tako sinergiju i jednake prilike čime je ispunio mandat UNOPS-a da pomogne ljudima da žive bolje”, kazala je Mikela Telatin, direktorka Kancelarije UNOPS-a  u Srbiji koja je sprovela EU PRO program i koja već više od decenije sarađuje sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije na realiazaciji programa usmerenih na lokalni razvoj.

 

Mikela Telatin, direktorka Kancelarije UNOPS-a  u Srbiji

Tokom obeležavanja završetka programa otvoren je virtuelni sajam projekata „U korak sa Evropom"  koji će tokom naredna dva dana biti otvoren za sve zainteresovane da saznaju  više o razvojnim projektima koje podržava EU i najboljim praksama u njihovom sprovođenju.

Pobednici EU PRO medijskog takmičenja

Takođe, svečano su proglašeni i pobednici EU PRO medijskog takmičenja na temu podrške EU lokalnom i regionalnom razvoju, koji je EU PRO organizovao u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije. U kategoriji set medijskih priča pobedio je Regionalni internet portal E-Braničevo.

>>NOVINARKAMA E-BRANIČEVA URUČENA PRIZNANJA ZA OSVOJENO PRVO MESTO<<

To Top