Novih 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalni razvoj

Braničevo

Društvo

Novih 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalni razvoj

Foto: EU PRO

How Good Of A Friend Are You Really?

Počeo novi program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus, koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije.

Evropska unija opredelila je 30 miliona evra za ovaj trogodišnji program, koji će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije. Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Evropska unija je tokom prethodne decenije pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju, te će institucije i akteri na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiti tehničku podršku da unaprede kapacitete za integralno planiranje, a biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

„Posebno koristim priliku da pozovem sve lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, preduzetnike da prate pozive iz ovog novog programa, da pripreme dobre, konkurente projekte i da povuku sva raspoloživa sredstva koja u narednom, trogodišnjem periodu stoje na raspolaganju za osnaživanje lokalnog ekonomskog razvoja”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Za sredstva mogu da konkurišu 99 gradova i opština, a među njima su grad Požarevac i sve opštine u Braničevskom okrugu.

To Top