Galerija savremene umetnosti biće u Domu vojske?

Požarevac

Kultura

Galerija savremene umetnosti biće u Domu vojske?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ključni objekti kulture u Požarevcu zahtevaju rekonstrukciju, adaptaciju i proširenje prostornih kapaciteta, a Planom razvoja grada u narednih sedam godina predviđeno je šest mera koje će doprineti njihovom razvoju.

Grad planira rekonstrukciju i adaptaciju objekata Narodnog muzeja Požarevac. Kako se navodi u Planu razvoja, jedan od prioriteta u razvoju kulture su infrastrukturni radovi na ovim objektima i pribavljanje u svojinu grada objekta Muzeja kulturne istorije.

U okviru ove mere predviđeno je proširenje izložbenog prostora i razvoj prostora Etno parka Tulba i Požarevačkog mira, adaptacija i proširenje Legata Miodraga Markovića, rekonstrukcija objekta vila “Leposava”, kao završetak rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i privođenje nameni za muzejsku postavku Muzeja kulturne istorije.

MUZEJ KULTURNE ISTORIJE DOČEKAO POČETAK RADOVA (FOTO)

Za ove namene grad planira da izdvoji 100.000.000 dinara, a kao izvor finansiranja se navodi - interno i eksterno. Rok za realizaciju je duži od pet godina.

U planu je i rekonstrukcija i proširenje Galerije “Milene Pavlović Barili” koja je, piše u planu, jedan od najpoznatijih objekata kulture i umetnosti u Požarevcu i Srbiji po kome je grad prepoznatljiv na nacionalnom i regionalnom nivou.

Međutim, dalji rad i razvoj galerije zahtevaju infrastrukturnu rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju postojećeg objekta, ali i izgradnju novog, dodatnog objekta.

Procenjena potrebna sredstva za ovu namenu su 320.000.000 dinara, a kao izvor finansiranja se takođe navodi - interno i eksterno. Rok za realizaciju je duži od pet godina.

ŠTA KOČI REKONSTRUKCIJU MILENINE GALERIJE?

U planu je grad predvideo i rekonstrukciju i uređenje Centra za kulturu Požarevac čiji dalji razvoj zahteva značajna infrastrukturna uređenja i opremanje.

Predviđene aktivnosti u okviru ove mere su: legalizacija objekta, rekonstrukcija i adaptacija - rešavanje energetske efikasnosti, zamena elektroinstalacija, sređivanje prostora za boravak umetnika i rekonstrukcija toaleta i opremanje potrebnom opremom za rad.

Procenjena potrebna sredstva iznose 40.000.000 dinara, radovi će biti finansirani interno i eksterno, a rok za realizaciju je duži od pet godina.

Lokalna samouprava planira i rekonstrukciju i dogradnju ostalih ključnih objekata kulture koji zahtevaju infrastrukturna ulaganja ili pribavljanje u svojinu grada kao što su Narodna biblioteka, Istorijski arhiv, Kulturno-sportski centar Kostolac, Dom vojske Srbije i objekat Načelstva.

U planu je proširenje izložbenog prostora i depoa Istorijskog arhiva u cilju obezbeđivanja prostora za administraciju, proširenje objekta Narodne biblioteke ,,Ilija M Petrović” i sanacija, adaptacija i privođenje nameni podruma biblioteke i pribavljanje u svojinu objekta za potrebe Kulturno-sportskog centra “Kostolac” i završetak započetih radova na zgradi Načelstva.

U okviru ove mere predviđeno je pribavljanje u svojinu grada i adaptacija Doma vojske.

,,Grad nema adekvatan prostor za Galeriju savremene umetnosti, pa bi se za njene potrebe upotrebio prostor Doma vojske”, piše u Planu razvoja grada Požarevca.

ODBORNICI JEDNOGLASNO ZA KUPOVINU DOMA VOJSKE

Procenjena potrebna sredstva su 240.000.000 dinara, a kao izvor finansiranja se navodi - interno i eksterno. Rok za realizaciju je duži od pet godina.

Da bi grad na pravi način, sistemski i planski pristupio upravljanju kulturom, neophodno je uspostaviti odgovarajuću kulturnu politiku i planski okvir za razvoj kulture grada.

Planom razvoja predviđeno je unapređenje planskog okvira za upravljanje kulturom i promocije kulturnog blaga Požarevca. Rok za realizaciju obe mere je do dve godine.

To Top