Odbornici jednoglasno za kupovinu Doma vojske

Požarevac

Društvo

Odbornici jednoglasno za kupovinu Doma vojske

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle jednočasovne rasprave, odbornici su jednoglasno usvojili predlog odluke o pribavljanju zgrade Doma vojske u svojinu grada Požarevca.

Obrazlažući ovu odluku, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, istakao je da zgrada Doma vojska ima veliki značaj za grad jer datira iz 1909. godine i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Objekat je površine približno 1.600 metara kvadratnih i sastoji se od više etaža -  podrumskog, prizemnog i spratnog dela.

Prema prvim procenama zgrada je vredela približno 125 miliona dinara, podsetio je gradonačelnik, i naglasio da je grad i tada bio zainteresovan za kupovinu ali da se nisu stekli adekvatni uslovi. Međutim, Poreska uprava uradila je nedavno novu procenu na 645.108 evra.

„Na osnovu procene Ministarstva odbrane došli smo do cene od 644. 777 evra i u predlogu odluke je kupovina objekta po toj nižoj cenu. Po srednjem kursu zgrada vredi približno oko 75 miliona dinara, što na pet godišnjih rata iznosi oko 15 miliona dinara, a to je cifra koju grad može da plati“, istakao je Pavlović.

Po njegovim rečima, sledeći korak je prosleđivanje odluke nadležnim republičkim institucijama, a potom potpisivanje ugovora sa Ministarstvom odbrane.

„Nakon pribavljanja zgrade u svojinu grada prvi koraci Gradskog veća biće da obezbedi sredstva za izradu projekta rekonstrukcije i sanacije i da se što pre krene u projektovanje. Obilaskom zgrade uverio sam se da su podrum i prizemlje u solidnom stanju ali da spratni i tavanski deo zahtevaju obimnije radove. Cilj nam je da prvo obnovimo spoljnu fasadu zgrade, a onda shodno finansijskim sredstvima da uređujemo unutrašnjost“, naglasio je on.

Odbornička grupa „Dosta je bilo“ - RIIS Istok“ podržala je kupovinu Doma vojske i pohvalila ovu odluku.

„Drago mi je što smo svi mi kupci Doma vojske i što je postignuta cena niska“, kazao je Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe „Dosta je bilo – RIIS Istok“.

Dragana Spasojević, odbornica RIIS Istok, za skupštinskom govornicom insistirala je da se zgrada vrati svim građanima i da u nju budu smeštene kulturne ustanove.

Odbornici SPS-a takođe su podržali ovu odluku, ali je Srećko Bosić istakao da se plaši šta će biti sa tim objektom nakon rekonstrukcije.

„Ne bi me čudilo da tu bude neka poslastičarnica, noćni klub, možda čak vinarija. Moj predlog je da tu bude muzej, sve drugo bilo bi ravno kulturnom i umnom samoubistvu“, smatra Bosić.

Gradonačelnik je napomenio da ima više ideja o tome šta će se nalaziti u zgradi Doma vojske nakon rekonstrukcije.

„Biće u funkciji građana i neće tamo biti kancelarije za službenike iz Gradske uprave Požarevca. Želja nam je da ta zgrada živi i gledaćemo da bude u funkciji kulture, nauke i prosvete“, naglasio je Pavlović.

Svi odbornici glasali su za usvajanje ove odluke.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top