Gran pri bijenala “Golub i cveće Milana Besarabića“ podelila tri umetnika

Veliko Gradište

Kultura

Gran pri bijenala “Golub i cveće Milana Besarabića“ podelila tri umetnika

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložbom umetničkih dela i svečanim skupom u gradskom zdanju u Velikom Gradištu, u prisustvu čelnih ljudi opštine i umetnika sa svih strana sveta, otvoreno 2. Međunarodno bijenale “Golub i cveće Milana Besarabića“, u čast velikog i svestranog umetnika.

Svečanost je otvorio predsednik opštine, Dragan Milić, pozdravivši umetnike koji su se, uprkos teškoj situaciji sa korona virusom, okupili na koloniji. On je prisutne upoznao sa turističkim potencijalima opštine, ali i sportskim uspesima kojima se ova opština ponosi i za koje ovezbeđuje vrhunske uslove.

“Veliko Gradište je, stalno podvlačim, grad turizma, sporta i postaje, vrlo ozbiljno, grad umetnosti. Gradište ima tradiciju – ima petnaestak slikara i vajara i veoma sam zadovoljan i srećan što po drugi put održavamo bijenale kao i likovnu koloniju, posvećene Milanu Besarabiću, našem velikom umetniku, vajaru, slikaru, muzičaru, poeti i pravniku. Posebno sam zadovoljan porukom koju kolonija ove godine nosi: “Sačuvajte dušu i vode“. Verovatno nas planeta Zemlja malo opominje, pa i s koronom, šta joj sve činimo, a vi umetnici se borite da stvarno pokušamo da sačuvamo prirodu, vode – i Zemlja i priroda će to da nam adekvatno vrate“, naglasio je predsednik.

Kao glavnog “krivca“ za ova dešavanja on je označio Snežanu Milošević, zastupnika Udruženja “Focus Europa“ za Jugoistočnu Evropu  i organizatora bijenala.

Milić je ovom prilikom predstavio ideju u želju da umetničke slike krase prostor svake javne ustanove u Gradištu, a skulpture gradski park kao i plan opštine da, zajedno sa Udruženjem, na Srebrnom jezeru, obezbedi zgradu koja će postati dom umetnika iz čitavog sveta.

Skupu se obratio i Goran Jovanović, selektor i učesnik, istakavši da su umetnici postali jedna velika familija širom sveta, ali i da se svi velikim delom svoga bića osećaju “Velikogradištancima i pripadnicima ovog dela naše lepe zemlje“.

Prisutni su, ovom prilikom, odali poštu bivšoj učesnici koloniije, slikarki Ljiljani Varagić, preminuloj od korone.

Žiri u sastavu Ašraf Abdel Kader i Vael Darveš iz Egipta, Mohamed Fata iz Iraka, Nedžib Rokbani iz Tunisa, Luc Beno Krake iz Nemačke, Radojka Samardžija i Lela Likar iz Srbije izabrao je najbolja od 48 dela koje je selektor izabrao od 148 vrhunskih, prijavljenih na konkurs.

Gran pri bijenala, uz novčanu nagradu od po 33.300 dinara, podelili su Vesna Sušić iz Crne Gore, Oksana Evdokimenko iz Belorusije i Slavoljub Radivojević iz Srbije.

Drugu nagradu dobili su umetnici Giler Erol Genc iz Turske i Anatoli Koncub iz Belorusije.

Semanu Abubakeru Saedu iz Iraka i Snežani Pešić Rančić iz Srbije pripala je treća nagrada.

Nagradu publike osvojili su Đorđe Stanić i Dragan Tasić iz Srbije, Željan Pavić iz Hrvatske i Anatoli Ivakin iz Rusije.

Glasao je i Savet umetnika koji je za nabolje delo proglasio rad svog kolege Rajka Sušića iz Crne Gore, a svim učesnicima bijenala dodeljeni su sertifikati.

Postavkom u holu zgrade predstavljeno je pedesetak umetničkih dela devetnaestoro slikara i vajara iz Alžira, Avganistana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Hrvatske, Holandije, Izraela, Iraka, Kazahstana, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Tunisa, Turske i Ukrajine.

Slikarska kolonija se održava od 7. do 14. septembra, a drugi ciklus pod nazivom “Umetnost bez granica“ od 14. do 19. septembra.

To Top