JUBILEJ: 30 godina laparoskopske hirurgije u Požarevcu

Požarevac

Događaji

JUBILEJ: 30 godina laparoskopske hirurgije u Požarevcu

Foto: Grad Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom 30 godina laparoskopske hirurgije u Opštoj bolnici Požarevac danas je na lokalitetu Arheološkog parka Viminacijum održan međunarodni seminar.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca je istakao da Požarevac danas ima čast što se pominje u kontekstu grada u kome se već tri decenije praktikuju operacije laparoskopske hirurgije.

„Biti u koraku sa medicinom i njenim inovacijama nosi posebnu simboliku kada se obeležava ovde, u Viminacijumu. Nisam ekspert iz oblasti arheologije ali ipak sam upoznat sa činjenicom da je medicina bila izuzetno razvijena u ovom gradu starog Rima. Ovde je pronađen i medicinski materijal iz tog doba, raritetan i u svetskim okvirima, od kojih je jedan deo i iz oblasti hirurgije. Tako da, kada govorimo o istoriji hirurgije ovog dela Srbije, možemo govoriti i o nasleđu koje je možda deo neke druge civilizacije, ali nesumnjivo ovog podneblja. Uvaženi požarevački lekari i medicinski radnici koji rade u našem gradu, ali i širom svetskih meridijana, dokazuju tezu o visokim standardima struke koji se neguju ovde, a to se svakako posebno odnosi na oblast hirurgije“, naglasio je Pavlović.

On je dodao da je lokalna samouprava uložila u bolnicu oko milion evra ali da pomaže i Dom zdravlja koliko god je to u zakonskoj mogućnosti.

Skupu su prisustvovali dr Danko Nikolić, direktor požarevačke bolnice, kao i hirurzi iz ove ustanove,  eminentni stručnjaci iz regiona, Italije, Poljske i Rumunije.

To Top